Namjeravala sam napraviti kruh s češnjakom po ovom receptu, no onda sam krenula smanjivati količine sastojaka, pa se na kraju više nisam ni držala dotičnog recepta nego sam radila po svojem .
Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica soli
2 žlice ulja
200-250 ml mlake vode
Nadjev
100 g mekanog margarina
oko 5 punih žlica svježeg sitno nasjeckanog začinskog bilja po želji (bosiljak, ružmarin, vlasac, timijan, peršinovo lišće,…)
6 očišćenih češnjeva češnjaka
čili papričice po želji
sol, papar
Za premazivanje
1 bjelanjak (dovoljno je i pola bjelanjka)
1 žlica mlake vode
na vrhu noža soli
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac sol i ulje pa dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev štapnim mikserom (ili u mini sjeckalici) «sameljite» sve sastojke da dobijete mazivu zelenu smjesu.
Potrebna količina začinskog bilja, češnjaka, čili papričica, soli i papra ovisi o vašem ukusu.
Možete upotrijebiti kupovni maslac sa začinskim biljem.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte u pravokutnik (na debljinu od oko 5 mm). Po tijestu ravnomjerno razmažite nadjev te sve zarolajte, slijepite krajeve. Dobivenu štrucu stavite na lim obložen papirom za pečenje (mjesto spoja okrenite prema dolje).
Ja ovo pečem u četvrtastom, uskom, visokom kalupu (35 cm x 11cm x 7 cm), ali možete i u nekom drugom limu.
Štrucu pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko pola sata na toplom da se diže.
Bjelanjak umutite s vodom i solju pa time premažite tijesto. Štrucu na nekoliko mjesta do dna zarežite pobrašnjenim nožem.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 35 min.
Pečeni kruh ostavite da se ohladi.
Post je objavljen 20.01.2012. u 08:03 sati.