Recept za ove kuglice potječe s ove internetske stranice. U originalu, to su «švedske čokoladne kuglice». Često imam dojam da se pridjev «čokoladni» preslobodno upotrebljava u nazivima recepata/jela. Točno je da u smjesu za ove kuglice idu 2 čajne žlice kakaa – ali zar su zbog toga ovo čokoladne kuglice?
Kod mene su to «kuglice od pahuljica», jer ne mogu reći da su meni te kuglice «čokoladne». Da bi to meni bilo čokoladno, trebali bi staviti puno više kakaa.
Sastojci
120 g maslaca/margarina sobne temperature
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 čajne žlice kakaa u prahu
oko 250 g zobenih pahuljica
1 čajna žlica kuhane hladne kave (može i instant kava)
U posudi miksajte mekani maslac/margarin, šećer i kakao da se povežu u glatku smjesu.
Zatim dodajte pahuljice i kavu pa sve dobro promiješajte kuhačom.
Smjesa ne bi smjela biti previše ljepljiva, a ne smije biti ni previše suha (jer će se kuglice hlađenjem stvrdnuti i osušiti, tj. pahuljice će upiti vlagu – pa ako je masa već u startu jako suha, kuglice bi kasnije mogle pucati i/ili drobiti se).
No, ne možete pogriješiti, ako je smjesa previše gnjecava dodajte još pahuljica, a ako je previše suha, dodajte hladnu kavu.
Od smjese odmah oblikujte kuglice veličine oraha.
Stavite ih u hladnjak na, otprilike, 2 sata, da se stvrdnu.
|