******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Biskvitni obruč
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
+
pekmez po želji
Biskvitne kore
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Krema
500 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od vanilije
8 žlica šećera
150 g bijele čokolade s kokosom (može i bez kokosa)
170 g mekanog margarina/maslaca
Ukrašavanje
oko 80 g kokosovog brašna
aroma ili boja po želji
Za biskvitni obruč, u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.
Lim (38 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 10 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.
Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».
Kad se biskvit ohladi, «smanji se». Moj ohlađeni biskvit bio je dimenzija, oko 36 cm x 30 cm.
Po potrebi s biskvita ogulite kožicu (ja ju gulim jer mi je inače teško razmazati pekmez po biskvitu).
Biskvit prerežite jednom okomito po sredini (s duže strane: 36 cm): da dobijete dva biskvita veličine 18 cm x 30 cm.
Jedan komad sasvim, sasvim tanko premažite pekmezom i poklopite drugim biskvitom.
Tako složene biskvite prerežite okomito po sredini (na sredini duže strane: 30 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 18 cm x 15 cm).
Jedna od tih komada odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite drugi komad.
Odozgo također namažite tanki sloj pekmeza.
Tako složene biskvite stavite u zamrzivač na koji sat (kad se malo namrznu, lakše se režu, ne drobe se).
Rashlađene biskvite izvadite iz zamrzivača i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 15 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 18 cm x 7,5 cm.
Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 7,5 cm).
Svakoj odrezanoj ploški možete sa strane pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da sve budu glatke, ravne i jednake veličine.
Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.
Narezane ploške slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite na pravilan redoslijed: biskvit-pekmez-biskvit-pekmez, biskvit-pekmez…).
Za biskvitne kore, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije biskvitne kore.
Za kremu, u lonac stavite 350 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi 1-2 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi, povremeno ju promiješajte (možete ju staviti u sudoper napunjen hladnom vodom).
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu. Ja sam upotrijebila bijelu čokoladu s kokosom. Možete upotrijebiti i čokoladu bez kokosa - pa po želji na kraju u kremu umiksajte 2-3 žlice kokosovog brašna.
Na dno pladnja, unutar «biskvitnog obruča» stavite jednu okruglu koru.
Iako se biskvit «smanjio» kad se ohladio, moj biskvit bio je «preširok» da bi stao unutar biskvitnog obruča – pa sam svaku koru još malo smanjila, uokolo sam nožem odrezala oko 5 mm.
Biskvit natopite mlijekom (pomiješanim s malo ruma) i premažite ga polovicom kreme. Na to stavite drugu biskvitnu koru i lagano ju utisnite u kremu. Pazite da kremu razmažete do «biskvitnog obruča», a kad utisnete biskvit u nju, «višak» kreme bi se trebao rasporediti sa strane: između biskvita i «biskvitnog obruča» – kako bi se kasnije taj «obruč» držao za tortu.
Tu biskvitnu koru također prelijte kojom žlicom mlijeka te premažite ostatkom kreme.
Kokosovom brašnu dodajte par kapi arome ili boje pa promiješajte i posipajte po tortu (ja sam upotrijebila aromu maline, jer sam i «biskvitni obruč» slijepila pekmezom od maline).
Tortu stavite u hladnjak na 4-5 sati da se dobro rashladi.
Prije posluživanja s torte skinite obruč i odlijepite papir.
Ovdje na «presjeku» torte vidi se da je «biskvitni obruč» izrazito žut, a «torta» se sastoji od još dvije biskvitne kore koje nisu žute, nego poprilično bljedunjave. Te kore su blijede zato što sam ih radila bez jaja - nisam imala doma !!!
Gore u receptu navedeni su sastojci za biskvit s jajima koji inače radim za ovu tortu, jer koliko vidim svi pobožno "štuju" te biskvite od jaja, a ovi "bezjajni" su kao "građani drugog reda".
Ako koga zanima, evo i recepta za ove kore bez jaja: (mjerna jedinica je šalica od 200 ml) - 2 šalice oštrog brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica mlijeka, pola šalice ulja, 1 paketić praška za puding od vanilije, 1 prašak za pecivo; po želji kurkuma ili curry u prahu – radi boje.
Pomiješajte sve navedene sastojke da dobijete "tekuću" smjesu kao za "klasični" biskvit, po potrebi dodajte više mlijeka. Kurkumu ili curry u prahu možete dodati da bi biskvit bio žute boje, ja ih ovaj put nisam upotrijebila i zato je biskvit blijed - meni ne smeta.
Smjesu odmah ulijte u okrugli kalup (promjera 24 cm) obložen papirom za pečenje (papir treba biti namašten i pobrašnjen).
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata. Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen: u sredinu zapiknite čačkalicu i ako je suha i čista biskvit je pečen.
Biskvit ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno. Dalje je sve isto kao što je gore opisano.
*Kurkuma i curry u prahu su začini koji se u kolače (biskvitne smjese) mogu dodati radi boje - da bi biskviti bili žuti.
Kurkuma je začin koji sam po sebi baš i nema neki okus, uglavnom se dodaje jelima npr. indijske kuhinje i to u kombinaciji s 10ak drugih začina pa se onda oni međusobno nadopunjuju.
Curry u prahu nije isto što i kurkuma. Curry je mješavina začina, a jedan od začina iz te mješavine je i kurkuma, a to su još i korijander, piskavica, đumbir, kumin, jod, kuhinjska sol, kajenski papar i škrobno brašno.
Pržene loptice od riže i Piroške/kroketi od tjestenine
Ovi recepti baš i nemaju puno zajedničkog, ali zajedničko im je to što dobro posluže kad imate «ostataka» . Naravno, za izradu loptica i piroški možete ciljano skuhati rižu i tjesteninu , ali možete upotrijebiti i ostatke od prethodnog dana . Ja sam loptice od riže već radila i s tzv. Rizi bizijem (riža s graškom) od prethodnog dana, a i piroške možete napraviti s ostacima tjestenine od prethodnog dana (ako je tjestenina u nekakvom umaku, trebalo bi jušto bolje ocijediti jer će smjesa inače biti gnjecava pa će trebati dodati puno krušnih mrvica ili brašna).
Recept za Okruglice s rižom je iz časopisa Dobar tek: Tjestenine i rižoti, a za Piroške (ili tzv. krokete/popečke) s tjesteninom je s Interneta (u originalu, to su Piroške od špageta, ali možete upotrijebiti bilo kakvu tjesteninu).
Pržene loptice od riže
Sastojci
oko 160 g riže (kad je kuhana i ocijeđena trebalo bi je biti oko 400 g)
1 mali crveni luk
1 češanj češnjaka
1 jaje
krušne mrvice
svježe začinsko bilje po želji
sol, papar
+
za paniranje:
1-2 jaja
brašno
krušne mrvice
+
ulje za prženje
Umak od jogurta
125 g čvrstog jogurta
sol, papar
limunov sok po želji
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte rižu i kuhajte da omekša. Kuhanu rižu dobro ocijedite (kad je ocijeđena trebalo bi je biti oko 400 g). Po potrebi, isperite ju hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Obje vrste luka sitno nasjeckajte i kratko ih popržite na malo zagrijanog ulja. Ostavite da se malo ohlade.
Umutite jaje pa mu dodajte ohlađenu rižu, luk, malo svježeg nasjeckanog začinskog bilja te sol i papar. Sve dobro promiješajte, «mijesite» rukama. Po potrebi dodajte krušne mrvice. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se od nje mogu oblikovati okruglice (količina potrebnih krušnih mrvica ovisi o vrsti riže, tj. njezinom sastavu: koliko je ljepljiva/gnjecava/škrobasta, o tome koliko dobro je ocijeđena, a i o vremenu kuhanja). Po želji, u smjesu ne morate dodati cijelo jaje, možete upotrijebiti samo žumanjak ili samo bjelanjak. Općenito, omjer sastojaka možete odrediti sami, pogotovo ako imate ostatke riže od prethodnog dana.
Od smjese oblikujte kuglice veličine sitnih marelica.
Ja sam ih ovaj put napravila 9.
Svaku okruglicu uvaljate u brašno, pa u umućeno jaje i onda u krušne mrvice. Pržite ih na slaboj vatri, u većoj količini zagrijanog ulja da porumene sa svih strana.
Pečene okruglice stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite odmah.
Za umak, promiješajte sve sastojke i poslužite uz okruglice.
Piroške/kroketi/popečci od tjestenine
Sastojci
200 g tjestenine (makaroni/kojekakvi pužići, špagete, rezanci,…); kad je kuhana i ocijeđena trebalo bi je biti 400-500 g
2 žlice maslaca/margarina
2 žlice brašna
150 ml mlijeka
1 jaje
100 g naribanog tvrdog sira
sol, papar
krušne mrvice
+
za paniranje:
1-2 jaja
brašno
krušne mrvice
+
ulje za prženje
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte tjesteninu i kuhajte da omekša.
Kuhanu tjesteninu ocijedite pa ju isperite hladnom vodom kako bi se ohladila, opet ju dobro ocijedite i onda ju sitno nasjeckajte: na otprilike 0,5 – 1 cm velike komade (kad je kuhana i ocijeđena, tjestenine bi trebalo biti 400-500 g).
U loncu rastopite maslac po dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte mlijeko miješajući smjesu pjenjačom. Kratko prokuhajte, stalno miješajući, da se smjesa zgusne i oblikuje u svojevrsnu čvrstu hrpu/kuglu (budući da se radi o maloj količini smjese, brzo se zgusne).
Smjesu maknite s vatre i dodajte naribani sir, miješajte da se sir (barem djelomično) rastopi. Ostavite da se hladi 1-2 min., pa umiješajte jaje (po želji, u smjesu ne morate dodati cijelo jaje, možete upotrijebiti samo žumanjak ili samo bjelanjak; općenito, omjer sastojaka možete odrediti sami, pogotovo ako imate ostatke tjestenine od prethodnog dana).
Zatim dodajte narezanu tjesteninu, začinite i sve dobro promiješajte.
Ako je smjesa pregnjecava možete dodati krušne mrvice. A ako je presuha, možete dodati malo mlijeka ili vode.
Od smjese oblikujte piroške.
Ja sam ih ovaj put napravila 12.
Svaku pirošku uvaljate u brašno, pa u umućeno jaje i onda u krušne mrvice. Pržite ih na slaboj vatri, u većoj količini zagrijanog ulja da porumene sa svih strana.
Pečene piroške stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite odmah.
Opet sam imala jabuka koje je trebalo nekamo «utrpati» . Pisala sam već da ne volim jabuke ; a ne volim ni slastice «ovog tipa» . Ja volim slastice koje spadaju u kategoriju «KOLAČ» ili «TORTA» ; a ovi neki zapečeni deserti i one neke kremice u čašama s piškotama ili sličnim imbecilnim keksima … to nikako nije po mojem ukusu , ali povremeno se i nešto takvo nađe na repertoaru…
Danas na repertoaru imamo čak tri slastice s jabukama: Zapečene rezance s jabukama, Zapečenu rižu na mlijeku s jabukama i Zapečene opijene jabuke.
Zapečeni rezanci s jabukama
Recept se temelji na receptu iz časopisa Tjestenine, br. 1, 2005.
Sastojci
750 g jabuka
250 g tankih rezanaca (za juhu)
prstohvat cimeta
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
4 jaja
200 g kiselog vrhnja
oko 150 g šećera
(po želji: 150 g grožđica i 150 g pinjola ili nekih nasjeckanih orašastih plodova)
Jabuke ogulite i naribajte. Po želji, nakapajte ih limunovim sokom da ne potamne.
Rezance skuhajte u malo posoljenoj vodi, ocijedite ih, isperite ih hladnom vodom i onda ih dobro ocijedite.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećer0m pa umiksajte i kiselo vrhnje.
Rezance pomiješajte s jabukama, cimetom, vanilin šećerom i rumom (sve dobro promiješajte vilicom da se sastojci povežu). Zatim umiješajte žumanjke sa šećerom (po želji, dodajte grožđice i nasjeckane pinjole).
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Okruglu posudu promjera oko 24 cm namastite i posipajte krušnim mrvicama (najbolja je posuda s obručem na skidanje, ali nije obavezno, ako nemate takvu posudu možete to peći u običnom pekaču obloženom papirom za pečenje; papir namastite i posipajte krušnim mrvicama).
Ulijte smjesu i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva; pecite oko 55 min.
Pečenu slasticu ostavite da se hladi 10ak min.
Ako ste ju pekli u posudi s obručem na skidanje: nožem odvojite jelo od obruča i skinite obruč.
Ako ste slasticu pekli u običnoj posudi, na nju stavite tanjur pa sve zajedno brzo okrenite, da slastica sklizne na tanjur, maknite posudu i odlijepite papir za pečenje. Na slasticu stavite drugi tanjur i sve zajedno okrenite – da odozgo bude ona strana koja je bila i za vrijeme pečenja.
Jelo posipajte šećerom u prahu, poslužite toplo, ali može i hladno.
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek: Tjestenine i rižoti, ali ja se ne držim svih caka i finesa iz originalnog recepta: radim kako je meni jednostavnije.
I da, u originalu, ne upotrebljavaju se jabuke, nego 1 kg breskvi iz kompota. Kako je meni cilj riješiti se jabuka: upotrijebila sam jabuke; ali moglo bi se upotrijebiti i neko drugo voće.
Sastojci
200 g riže
750 ml mlijeka
70 g margarina/maslaca
(naribana kora 1 limuna, vanilin šećer)
150 g šećera (u prahu)
150 g čokolade za kuhanje, nasjeckane
4 jaja
80 g krušnih mrvica
1 kg jabuka
sok 1 limuna
cimet
+
masnoća i mrvice za lim
šećer u prahu za posipanje
U loncu zakuhajte vodu, malo ju posolite pa dodajte rižu, kuhajte ju da napola omekša pa ju ocijedite.
Tada u drugi lonac stavite mlijeko, narezani margarin i 50 g šećera (po želji, dodajte naribanu koru 1 limuna, i vanilin šećer – ja to ne upotrebljavam) pa sve zagrijte na laganoj vatri i onda umiješajte ocijeđenu rižu. Kuhajte na laganoj vatri da se smjesa zgusne (ispočetka ne trebate stalno miješati, ali pred kraj češće promiješajte da ne zagori).
Polovicu kuhane riže prebacite u praznu posudu, ostavite rižu da se ohladi, da bude mlaka. Riži u loncu dodajte nasjeckanu čokoladu i dobro sve promiješajte da se čokolada rastopi – i tu čokoladnu rižu ostavite da se ohladi, da bude mlaka.
Jabuke ogulite i narežite na komade (veličine 2-3 cm), nakapajte ih limunovim sokom i dodajte malo cimeta.
Posude s rižom možete staviti u sudoper napunjen hladnom vodom, tako će se brže ohladiti, povremeno promiješajte rižu tijekom hlađenja.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg pa dodajte 50 g šećera i sve dobro promiksajte da dobijete glatku i sjajnu smjesu.
Žumanjke pjenasto izmiksajte s preostalih 50 g šećera.
U «bijelu» mlaku rižu kuhačom umiješajte polovicu izmiksanih žumanjaka, 40 g krušnih mrvica i narezane jabuke. Na kraju lagano umiješajte i polovicu izmiksanog snijega.
U «čokoladnu» mlaku rižu kuhačom umiješajte preostale izmiksane žumanjke, 40 g krušnih mrvica, a onda i preostali izmiksani snijeg.
Četvrtasti lim za pečenje namastite te po dnu i stranicama posipajte krušne mrvice.
Na dno posude ravnomjerno rasporedite «čokoladnu» rižu, a na nju pažljivo nanesite «bijelu» rižu.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pečenu rižu posipajte šećerom u prahu i ostavite da se hladi 10ak min. Tada ju narežite na veće ploške i lopaticom za palačinke ih servirajte na tanjure, poslužite toplo.
Zapečene opijene jabuke
Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 10., 17. 9. 2009.
Sastojci
1 kg jabuka
sok pola limuna
prstohvat cimeta
40 ml ruma
2 žlice šećera
(po 50 g grožđica i nasjeckanih badema)
+
4 jaja
80 g šećera
100 g mekanog margarina/maslaca
100 g brašna
80 ml mlijeka
+
šećer u prahu za posipanje
Jabuke ogulite i narežite na komade veličine 2-3 cm. Pomiješajte ih limunovim sokom, cimetom, rumom i šećerom (možete staviti i više šećera). Po želji, dodajte im bademe i grožđice.
Posudu za pečenje namastite i na dno stavite pripremljene jabuke.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Šećer pjenasto izmiksajte s mekanim margarinom pa dodajte jedan po jedan žumanjka i sve dobro izmiksajte. Zatim naizmjence umiješajte brašno i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu rasporedite po jabukama i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, sve pecite oko 40 min.
Pečeno jelo posipajte šećerom u prahu i poslužite.