Ovi recepti baš i nemaju puno zajedničkog, ali zajedničko im je to što dobro posluže kad imate «ostataka» . Naravno, za izradu loptica i piroški možete ciljano skuhati rižu i tjesteninu , ali možete upotrijebiti i ostatke od prethodnog dana . Ja sam loptice od riže već radila i s tzv. Rizi bizijem (riža s graškom) od prethodnog dana, a i piroške možete napraviti s ostacima tjestenine od prethodnog dana (ako je tjestenina u nekakvom umaku, trebalo bi jušto bolje ocijediti jer će smjesa inače biti gnjecava pa će trebati dodati puno krušnih mrvica ili brašna).
Recept za Okruglice s rižom je iz časopisa Dobar tek: Tjestenine i rižoti, a za Piroške (ili tzv. krokete/popečke) s tjesteninom je s Interneta (u originalu, to su Piroške od špageta, ali možete upotrijebiti bilo kakvu tjesteninu).
Pržene loptice od riže
Sastojci
oko 160 g riže (kad je kuhana i ocijeđena trebalo bi je biti oko 400 g)
1 mali crveni luk
1 češanj češnjaka
1 jaje
krušne mrvice
svježe začinsko bilje po želji
sol, papar
+
za paniranje:
1-2 jaja
brašno
krušne mrvice
+
ulje za prženje
Umak od jogurta
125 g čvrstog jogurta
sol, papar
limunov sok po želji
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte rižu i kuhajte da omekša. Kuhanu rižu dobro ocijedite (kad je ocijeđena trebalo bi je biti oko 400 g). Po potrebi, isperite ju hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Obje vrste luka sitno nasjeckajte i kratko ih popržite na malo zagrijanog ulja. Ostavite da se malo ohlade.
Umutite jaje pa mu dodajte ohlađenu rižu, luk, malo svježeg nasjeckanog začinskog bilja te sol i papar. Sve dobro promiješajte, «mijesite» rukama. Po potrebi dodajte krušne mrvice. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se od nje mogu oblikovati okruglice (količina potrebnih krušnih mrvica ovisi o vrsti riže, tj. njezinom sastavu: koliko je ljepljiva/gnjecava/škrobasta, o tome koliko dobro je ocijeđena, a i o vremenu kuhanja).
Po želji, u smjesu ne morate dodati cijelo jaje, možete upotrijebiti samo žumanjak ili samo bjelanjak. Općenito, omjer sastojaka možete odrediti sami, pogotovo ako imate ostatke riže od prethodnog dana.
Od smjese oblikujte kuglice veličine sitnih marelica.
Ja sam ih ovaj put napravila 9.
Svaku okruglicu uvaljate u brašno, pa u umućeno jaje i onda u krušne mrvice. Pržite ih na slaboj vatri, u većoj količini zagrijanog ulja da porumene sa svih strana.
Pečene okruglice stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite odmah.
Za umak, promiješajte sve sastojke i poslužite uz okruglice.
Piroške/kroketi/popečci od tjestenine
Sastojci
200 g tjestenine (makaroni/kojekakvi pužići, špagete, rezanci,…); kad je kuhana i ocijeđena trebalo bi je biti 400-500 g
2 žlice maslaca/margarina
2 žlice brašna
150 ml mlijeka
1 jaje
100 g naribanog tvrdog sira
sol, papar
krušne mrvice
+
za paniranje:
1-2 jaja
brašno
krušne mrvice
+
ulje za prženje
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte tjesteninu i kuhajte da omekša.
Kuhanu tjesteninu ocijedite pa ju isperite hladnom vodom kako bi se ohladila, opet ju dobro ocijedite i onda ju sitno nasjeckajte: na otprilike 0,5 – 1 cm velike komade (kad je kuhana i ocijeđena, tjestenine bi trebalo biti 400-500 g).
U loncu rastopite maslac po dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte mlijeko miješajući smjesu pjenjačom. Kratko prokuhajte, stalno miješajući, da se smjesa zgusne i oblikuje u svojevrsnu čvrstu hrpu/kuglu (budući da se radi o maloj količini smjese, brzo se zgusne).
Smjesu maknite s vatre i dodajte naribani sir, miješajte da se sir (barem djelomično) rastopi. Ostavite da se hladi 1-2 min., pa umiješajte jaje (po želji, u smjesu ne morate dodati cijelo jaje, možete upotrijebiti samo žumanjak ili samo bjelanjak; općenito, omjer sastojaka možete odrediti sami, pogotovo ako imate ostatke tjestenine od prethodnog dana).
Zatim dodajte narezanu tjesteninu, začinite i sve dobro promiješajte.
Ako je smjesa pregnjecava možete dodati krušne mrvice. A ako je presuha, možete dodati malo mlijeka ili vode.
Od smjese oblikujte piroške.
Ja sam ih ovaj put napravila 12.
Svaku pirošku uvaljate u brašno, pa u umućeno jaje i onda u krušne mrvice. Pržite ih na slaboj vatri, u većoj količini zagrijanog ulja da porumene sa svih strana.
Pečene piroške stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite odmah.
|