******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sastojci
150 g prosa
350 ml vode
štapić cimeta
250 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
100 ml kiselog vrhnja
150-200 g šećera
sok pola limuna
1 velika banana
1 velika jabuka
U lonac stavite vodu i cimet pa ostavite da zakuha, zatim umiješajte proso i kuhajte na slaboj vatri 15-20 min., po potrebi podlijte vodom.
Kuhani proso ostavite da se ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Sir dobro ocijedite pa ga izmiksajte sa žumanjcima, vrhnjem i šećerom. Po želji, možete dodati malo limunovog soka.
Bananu ogulite i narežite na tanke kolutiće, nakapajte ju limunovim sokom.
Jabuku ogulite i krupno naribajte.
Iz ohlađenog prosa izvadite cimet, pa umiješajte pripremljenu smjesu od sira, bananu i jabuku. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u namaštenu i pobrašnjenu posudu za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Pecite 50-60 min., ako odozgo previše potamni, pokrijte aluminijskom folijom.
Sastojci
40 g maslaca
60 g sitno nasjeckanog crvenog luka
1 žlica brašna
700 ml bistre (povrtne) juhe (ili voda + kocka za juhu)
200 g vrhnja za kuhanje
100 g gorgonzole ili nekog drugog sira s plavom plijesni (ali može i neki obični tvrdi sir; okus će biti drugačiji, ali juha će svejedno biti ukusna)
+
40 g makarona ili neke slične tjestenine (ako imate nekakve ostatke kuhane tjestenine - za 4 porcije ove juhe potrebno je ukupno 120 g skuhane, ocijeđene tjestenine)
sol, papar
U loncu rastopite maslac pa dodajte luk i brzo ga popržite. Zatim dodajte brašno, a kad se ono zaprži sve zalijte juhom i vrhnjem; miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice.
Juhu kuhajte da luk omekša, a zatim dodajte na manje kocke narezani sir i kratko zagrijte, a onda maknite s vatre i sve usitnite štapnim mikserom.
Juhu začinite solju i paprom.
Ja dodajem i nasjeckani češnjak i svježe začinsko bilje (najčešće peršinovo lišće)
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite ju. Rasporedite ju u duboke tanjure i zalijte vrućom juhom.
Poslužite odmah.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek, listopad – studeni, 2009.
Biskvit
4 jaja
sol
100 g šećera
100 g maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
125 ml svježe iscijeđenog narančinog soka (1 veeelika naranča)
sitno naribana kora pola naranče
100 g brašna
pola paketića praška za pecivo
50 g mljevenih badema ili oraha
+
3 žlice ruma, 2-3 žlice svježe iscijeđenog narančinog soka
Žele
1 l negaziranog soka od naranče (iz tetrapaka)
sok 1 naranče
oko 8 žlica šećera
4 praška za puding od vanilije
Čokoladna glazura
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina/maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg pa postupno dodavajte 100 g šećera i miksajte da se šećer rastopi.
Pjenasto izmiksajte mekani margarin s vanilin šećerom, postupno dodavajte žumanjke, prstohvat soli, narančin sok i koru.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno s praškom i dodajte mljevene bademe ili orahe i onda toj smjesi dodajte izmiksani snijeg sa šećerom i lagano promiješajte. Dobivenu smjesu ulijte u smjesu od maslaca i sve kratko promiješajte.
Lim za pečenje (30ak cm x 20ak cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata – provjerite čačkalicom jeli biskvit pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit nakapajte rumom i narančinim sokom.
Za žele, 300 ml soka i sok od naranče pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Vrući puding odmah izlijte na ohlađeni biskvit i odozgo zagladite.
Kolač stavite u hladnjak da se žele ohladi i stvrdne.
Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda ju prelijte po stvrdnutom želeu.
Krema
200 g čokolade za kuhanje
2 čajne žlice kakaa
2 vanilin šećera
300 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
+
12 suhih šljiva
rum
Biskvit
300 g čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa
5 jaja
170 g šećera
170 g brašna
170 g margarina ili maslaca
100 g mljevenih badema ili oraha
Za kremu, zagrijte neizmiksani biljni šlag (ili slatko vrhnje) na niskoj temperaturi, maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu, kakao i vanilin šećer pa miješajte da se čokolada rastopi.
Smjesu stavite u hladnjak da se zgusne, da bude maziva (može i u zamrzivač, prije će biti gotovo, ali pazite da se ne zamrzne).
Šljive operite u hladnoj vodi, ocijedite ih i sitno nasjeckajte pa ih prelijte malo razvodnjenim rumom. Ostavite ih tako oko 1 sat.
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom.
Čokoladu i margarin/maslac otopite na pari i ostavite da se smjesa malo ohladi pa ju primiješajte žumanjcima, dodajte i mljevene bademe/orahe, brašno, a zatim lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (35 cm x 20 cm).
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i pecite oko 40 min. Pečeni biskvit ostavite 10ak min. u isključenoj, zatvorenoj pećnici, a onda ga izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Šljive ocijedite, sačuvajte rum u kojem su se močile.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno i obje kore natopite rumom u kojem su se močile šljive.
Ostavite 1/3 kreme za premazivanje kolača odozgo, a u ostatak kreme umiješajte šljive.
Jednu koru biskvita namažite kremom sa šljivama i poklopite drugom korom, a nju odozgo premažite sačuvanom kremom (kremu možete zagladiti, ili ju «nalupati» donjom stranom žlice da izgleda «čupavo» - za tu varijantu sam se ja odlučila).
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Žena +: Slatki Božić, godina 2005., br. 2.