Sastojci
40 g maslaca
60 g sitno nasjeckanog crvenog luka
1 žlica brašna
700 ml bistre (povrtne) juhe (ili voda + kocka za juhu)
200 g vrhnja za kuhanje
100 g gorgonzole ili nekog drugog sira s plavom plijesni (ali može i neki obični tvrdi sir; okus će biti drugačiji, ali juha će svejedno biti ukusna)
+
40 g makarona ili neke slične tjestenine (ako imate nekakve ostatke kuhane tjestenine - za 4 porcije ove juhe potrebno je ukupno 120 g skuhane, ocijeđene tjestenine)
sol, papar
U loncu rastopite maslac pa dodajte luk i brzo ga popržite. Zatim dodajte brašno, a kad se ono zaprži sve zalijte juhom i vrhnjem; miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice.
Juhu kuhajte da luk omekša, a zatim dodajte na manje kocke narezani sir i kratko zagrijte, a onda maknite s vatre i sve usitnite štapnim mikserom.
Juhu začinite solju i paprom.
Ja dodajem i nasjeckani češnjak i svježe začinsko bilje (najčešće peršinovo lišće)
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite ju. Rasporedite ju u duboke tanjure i zalijte vrućom juhom.
Poslužite odmah.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek, listopad – studeni, 2009.
Post je objavljen 18.03.2010. u 08:38 sati.