******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Kada su u pitanje nepečene salamice/roladice nisam dosljedna u dodavanju (sirovih) jaja. Baš i ne volim sirova jaja jelima, ali toleriram 1-2, iako dovoljno je i 1 pokvareno jaje pa da svi završe na Hitnoj.
Nedavno sam unijela recept za Svitak s keksima u koji ide 1 sirovo jaje.
Danas prezentiram Salamicu od keksa i maka koja se radi bez jaja.
Moja mama voli raditi Roladicu od oraha u koju ide snijeg od 1 bjelanjka (moram jednom to pofotkati pa ću unijeti i taj recept)
Te sve nepečene salamice/roladice mogu se raditi sa sirovim jajima, ali i bez njih (pritom treba otkriti pravi omjer maslaca i nekog tekućeg dodatka: mlijeka, kuhane kave, ili npr. soka od naranče iz tetrapaka, može i malo ruma itd., koji bi smjesu držao na okupu, tj. slijepio ju).
Ovaj recept temelji se na receptu s Coolinarike, ali ja taj recept tamo više ne mogu naći, valjda je obrisan. I u originalu to nije salamica, nego se pola smjese od keksa i maka stavi u uski kalup i onda se u smjesi rade udubljenja i onda se to puni nekakvim kremama i gore se stavi ostatak smjese… Nikad nisam radila tu varijantu, nego sam preuzela omjer sastojaka za izradu smjese od keksa i maka (u koju ja dodam žele bombone i onda oblikujem salamicu).
Ovi omjeri mlijeka i maslaca odnose se na «obični» mljeveni mak. Ako kupite tzv. «nadjev od maka», trebate uzeti u obzir činjenicu da je on već termički obrađen pa mu treba dodati puno manje tekućine (ako nalijete previše mlijeka, dodajte još keksa ili tog maka). U takve kupovne nadjeve već su dodani narančina/limunova kora, rum, (vanilin) šećer,… - pa možete npr. dodati manje šećera (ako vam se nadjev, samo po sebi, čini dovoljno sladak).
Sastojci
oko 250 ml mlijeka (+/-)
60 g margarina
60 g šećera
100 g mljevenog maka
300 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Leibnitz,…)
+
250 g žele bombona
Mlijeko zakuhajte pa maknite s vatre. Dodajte šećer, mak i narezani margarin pa dobro promiješajte. Zatim dodajte mljevene kekse i miješajte da se sastojci povežu, na kraju dodajte i narezane žele bombone. Smjesu, po potrebi, ostavite da se malo ohladi, pa oblikujte salamu.
Stavite ju u hladnjak na par sati da se stegne. Režite oštrim, tankim nožem.
Ovaj umak od celera korjenaša zapravo je svojevrsna varijacija na temu pirea od celera korjenaša. Cijela mudrost je u tome da celer treba skuhati i onda zdrobiti u pire, a tada mu se mogu dodati svakojaki dodaci: vrhnje, maslac, mlijeko, sir, začini…
Celer se može kuhati i zajedno s krumpirom, a rezultat je onda celerasto-krumpirasti pire. Možete dodati i mrkvu pa će to biti celerasto-krumpirasto-mrkvasti pire. A možete natrpati i neko drugo povrće…
Ja nisam ljubitelj pirea, ne volim ni pire od krumpira (krumpir obožavam; ali tzv. pire krumpir mi je nešto najgore što se od krumpira može napraviti).
Ne volim ni celer korjenaš, ali ovakav, u obliku umaka uz tjesteninu, mogu pojesti.
Netko celer kuha u malo vode, da bi ta voda onda isparila tijekom kuhanja, pa ju ne treba ocijediti, netko najprije izdinsta celer i luk pa onda sve lagano podlijeva vodom da bi tijekom kuhanja povrće potpuno omekšalo, a voda isparila… A ja to jednostavno skuham u većoj količini vode i višak vode ocijedim.
Sastojci
400-500 g tjestenine po želji
Za umak
oko 500 g celera korjenaša
1 žlica limunovog soka
1 manji crveni luk
voda za kuhanje i pola kocke za juhu
1 žlica maslaca
oko 3 žlice kiselog vrhnja
šećer
sol, papar
limunov sok ili ocat
+
naribani parmezan ili neki drugi tvrdi sir
nasjeckano začinsko bilje (peršinovo lišće)
1 sitno nasjeckani češanj češnjaka
Za umak, celer očistite i ogulite, nasjeckajte ga na manje kocke i nakapajte limunovim sokom. Luk oljuštite i narežite na četvrtine.
U lonac stavite celer, luk, vodu i razmrvljenu kocku za juhu pa stavite kuhati.
Kad zakuha, kuhajte da celer potpuno omekša (20ak min., ali to ovisi i o tome koliko krupno je celer narezan, ali i o vrsti celera).
Kuhani celer i luk ocijedite (možete sačuvati malo tekućine) i dodajte maslac pa sve odmah zdrobite u pire (štapnim mikserom ili blenderom).
Zatim dodajte kiselo vrhnje, možete ga dodati više ili manje, ako je smjesa previše gusta, možete dodati i malo tekućine u kojoj se povrće kuhalo ili malo mlijeka (ja to ne dodajem) i sve promiješajte/promiksajte da dobijete glatku smjesu.
Začinite šećerom, solju, paprom i octom.
Po želji umiješajte parmezan ili neki drugi tvrdi sir, ali nije obavezno, a možete dodati i nasjeckano začinsko bilje i sitno nasjeckani češnjak.
Tjesteninu skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ju i poslužite s umakom od celera.
Svitak
1 jaje
200 g šećera u prahu
250 g mekanog maslaca/margarina
300 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Leinbitz…)
oko 200 g žele bombona
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina/maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Za svitak, dvojite bjelanjak od žumanjka. Od malo posoljenog bjelanjka izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjak izmiksajte sa šećerom i mekanim maslacem u glatku smjesu. Zatim dodajte kekse i (narezane) žele bombone pa dobro izmiješajte kuhačom. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka.
Oblikujte svitak.
Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda njome prelijte salamu i stavite ju u hladnjak.