Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Tjestenina s umakom od celera

Ovaj umak od celera korjenaša zapravo je svojevrsna varijacija na temu pirea od celera korjenaša. Cijela mudrost je u tome da celer treba skuhati i onda zdrobiti u pire, a tada mu se mogu dodati svakojaki dodaci: vrhnje, maslac, mlijeko, sir, začini…

Celer se može kuhati i zajedno s krumpirom, a rezultat je onda celerasto-krumpirasti pire. Možete dodati i mrkvu pa će to biti celerasto-krumpirasto-mrkvasti pire. A možete natrpati i neko drugo povrće…

Ja nisam ljubitelj pirea, ne volim ni pire od krumpira (krumpir obožavam; ali tzv. pire krumpir mi je nešto najgore što se od krumpira može napraviti).

Ne volim ni celer korjenaš, ali ovakav, u obliku umaka uz tjesteninu, mogu pojesti.

Netko celer kuha u malo vode, da bi ta voda onda isparila tijekom kuhanja, pa ju ne treba ocijediti, netko najprije izdinsta celer i luk pa onda sve lagano podlijeva vodom da bi tijekom kuhanja povrće potpuno omekšalo, a voda isparila… A ja to jednostavno skuham u većoj količini vode i višak vode ocijedim.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
400-500 g tjestenine po želji

Za umak
oko 500 g celera korjenaša
1 žlica limunovog soka
1 manji crveni luk
voda za kuhanje i pola kocke za juhu
1 žlica maslaca
oko 3 žlice kiselog vrhnja
šećer
sol, papar
limunov sok ili ocat
+
naribani parmezan ili neki drugi tvrdi sir
nasjeckano začinsko bilje (peršinovo lišće)
1 sitno nasjeckani češanj češnjaka


Za umak, celer očistite i ogulite, nasjeckajte ga na manje kocke i nakapajte limunovim sokom. Luk oljuštite i narežite na četvrtine.

U lonac stavite celer, luk, vodu i razmrvljenu kocku za juhu pa stavite kuhati.
Kad zakuha, kuhajte da celer potpuno omekša (20ak min., ali to ovisi i o tome koliko krupno je celer narezan, ali i o vrsti celera).

Kuhani celer i luk ocijedite (možete sačuvati malo tekućine) i dodajte maslac pa sve odmah zdrobite u pire (štapnim mikserom ili blenderom).

Zatim dodajte kiselo vrhnje, možete ga dodati više ili manje, ako je smjesa previše gusta, možete dodati i malo tekućine u kojoj se povrće kuhalo ili malo mlijeka (ja to ne dodajem) i sve promiješajte/promiksajte da dobijete glatku smjesu.

Začinite šećerom, solju, paprom i octom.

Po želji umiješajte parmezan ili neki drugi tvrdi sir, ali nije obavezno, a možete dodati i nasjeckano začinsko bilje i sitno nasjeckani češnjak.

Tjesteninu skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ju i poslužite s umakom od celera.




Post je objavljen 09.04.2010. u 08:29 sati.