******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Na blogu već imam recept za kolač Rolada usred kolača, koji sam radila u četvrtastom limu (jer nisam imala dugi, uski kalup) - pa sam roladu rezala na dva dijela . Prije par mjeseci kupila sam dugi, uski kalup za pečenje – u kakvom bi zapravo trebalo peći ovaj kolač – pa sam odlučila probati i taj oblik .
Roladu sam radila kao i prije (po receptu sa stranice Chefkoch.de), no, smeđu smjesu ovaj put sam radila prema receptu s Coolinarike. Ti recepti baš i nisu različiti, najveća razlika je u količini lješnjaka, u ovom receptu potrebno je 100 g, a u onom 180 g.
Ne mogu reći da je jedan od ta dva recepta bolji, meni je to sve isto . Nisam ljubitelj takvih biskvitnih kolača, meni u tome fali krema.
Za roladu
3 jaja
75 g šećera u prahu
75 g oštrog brašna
+
pekmez
Za biskvitnu smjesu
5 jaja
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
180 g mekanog maslaca/margarina
1 žlica ruma
5 žlica oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo (oko 6 g)
3 žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
Čokoladna glazura (koja nije rađena po nekom određenom receptu, nego je sklepana u trenutku inspiracije)
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
1 žlica šećera u prahu
1 žlica ulja
1 žlica vode
Za roladu, jaja miksajte oko 2 min. dodajte im šećer pa sve miksajte još 2 min. Zatim na smjesu prosijajte brašno i lagano promiješajte.
Lim (oko 38 cm x 32 cm; o veličini rolade ovisi u kakvom ćete kalupu peći kompletni kolač) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite) i po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko 8 min. Pečenu koru istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom. Odlijepite papir na kojem se kora pekla i koru narolajte dok je vruća (koru možete narolati ili s duže ili s kraće strane, ju sam ju rolala s duže strane).
Narolanu koru ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru razrolajte, tanko ju namažite pekmezom i ponovno čvrsto zarolajte.
Za biskvitnu smjesu, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kremasto izmiksajte mekani margarin. Zatim mu postupno dodavajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, prstohvat soli i rum - stalno miksajući.
Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s kakaom i praškom, mljevene lješnjake i snijeg od bjelanjaka.
Dugi, uski kalup za pečenje (oko 35 x 11 x 7 cm; ovisno o veličini rolade) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Na dno posude ravnomjerno rasporedite oko 1/3 smjese, na nju položite roladu (po potrebi, odrežite krajeve rolade); pa odozgo i sa strane rasporedite ostatak smjese.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite oko 40 min. (provjerite čačkalicom/drevenim štapićem je li pečen).
Pečeni kolač ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite, odlijepite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji, ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom (kakvom god želite). Ja sam ovaj put sklepala nekakvu «svoju» čokoladnu glazuru: na pari otopite sve sastojke i glazuru prelijte po kolaču.
Namjeravala sam napraviti kruh s češnjakom po ovom receptu, no onda sam krenula smanjivati količine sastojaka, pa se na kraju više nisam ni držala dotičnog recepta nego sam radila po svojem .
Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica soli
2 žlice ulja
200-250 ml mlake vode
Nadjev
100 g mekanog margarina
oko 5 punih žlica svježeg sitno nasjeckanog začinskog bilja po želji (bosiljak, ružmarin, vlasac, timijan, peršinovo lišće,…)
6 očišćenih češnjeva češnjaka
čili papričice po želji
sol, papar
Za premazivanje
1 bjelanjak (dovoljno je i pola bjelanjka)
1 žlica mlake vode
na vrhu noža soli
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac sol i ulje pa dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev štapnim mikserom (ili u mini sjeckalici) «sameljite» sve sastojke da dobijete mazivu zelenu smjesu. Potrebna količina začinskog bilja, češnjaka, čili papričica, soli i papra ovisi o vašem ukusu.
Možete upotrijebiti kupovni maslac sa začinskim biljem.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte u pravokutnik (na debljinu od oko 5 mm). Po tijestu ravnomjerno razmažite nadjev te sve zarolajte, slijepite krajeve. Dobivenu štrucu stavite na lim obložen papirom za pečenje (mjesto spoja okrenite prema dolje). Ja ovo pečem u četvrtastom, uskom, visokom kalupu (35 cm x 11cm x 7 cm), ali možete i u nekom drugom limu.
Štrucu pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko pola sata na toplom da se diže.
Bjelanjak umutite s vodom i solju pa time premažite tijesto. Štrucu na nekoliko mjesta do dna zarežite pobrašnjenim nožem.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 35 min.
Recept za ove kuglice potječe s ove internetske stranice. U originalu, to su «švedske čokoladne kuglice». Često imam dojam da se pridjev «čokoladni» preslobodno upotrebljava u nazivima recepata/jela. Točno je da u smjesu za ove kuglice idu 2 čajne žlice kakaa – ali zar su zbog toga ovo čokoladne kuglice?
Kod mene su to «kuglice od pahuljica», jer ne mogu reći da su meni te kuglice «čokoladne». Da bi to meni bilo čokoladno, trebali bi staviti puno više kakaa.
Sastojci
120 g maslaca/margarina sobne temperature
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 čajne žlice kakaa u prahu
oko 250 g zobenih pahuljica
1 čajna žlica kuhane hladne kave (može i instant kava)
U posudi miksajte mekani maslac/margarin, šećer i kakao da se povežu u glatku smjesu.
Zatim dodajte pahuljice i kavu pa sve dobro promiješajte kuhačom.
Smjesa ne bi smjela biti previše ljepljiva, a ne smije biti ni previše suha (jer će se kuglice hlađenjem stvrdnuti i osušiti, tj. pahuljice će upiti vlagu – pa ako je masa već u startu jako suha, kuglice bi kasnije mogle pucati i/ili drobiti se).
No, ne možete pogriješiti, ako je smjesa previše gnjecava dodajte još pahuljica, a ako je previše suha, dodajte hladnu kavu.
Od smjese odmah oblikujte kuglice veličine oraha.
Stavite ih u hladnjak na, otprilike, 2 sata, da se stvrdnu.
Ovo nije kolač kakve volim (jer ne volim orahe, a oni su ovdje dominantni), pa ga niti ne jedem, ali radim ga jer se u mojoj obitelji štuje sve što sadrži orahe.
Biskvit
3 jaja
70 g mekanog margarina
150 g šećera
90 g oštrog brašna
Krema
150 g mljevenih oraha
150 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
2 žlice vode
2 žlice ruma
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
U drugoj posudi dobro izmiksajte mekani margarin sa žumanjcima i šećerom. Dodajte brašno, a na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 12 min.
Za kremu, u lonac stavite sve sastojke i zagrijavajte ih na laganoj vatri miješajući da se šećer, čokolada i margarin otope i povežu s ostalim sastojcima, kad zakuha, maknite s vatre. Vruću kremu ravnomjerno rasporedite na topli biskvit, odozgo zagladite.
Kolač ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda ga stavite u hladnjak da se krema potpuno stvrdne.
Ohlađeni kolač režite, po želji, na štangice, kockice,…
Već se na mojim blogovima moglo čitati da ne volim biskvitne kolače , tj. kolače bez kreme koji se sastoje pretežno od biskvita, kao npr. tzv. mramorne kolače i sve one biskvitne varijante kuglofa (i sličnih kolača) - koji kreme nisu vidjeli . Radim ja povremeno takve stvarčice, kad npr. nekamo moram nosati kolač: «beskremaste» kolače je lako transportirati, ali ja uopće ne dolazim u napast da bih jela takav kolač.
No, još kao klinka voljela sam jedan kolač koji svrstavam u skupinu biskvitnih kolača, a to su: Čupavci. Ok, možda nije klasičan biskvitni kolač, i izvana ima čokoladni preljev i kokos – ali to je uistinu jedini biskvitni kolač koji mi se sviđa . Dok sam bila klinka – to je bio jedini beskremasti kolač koji sam jela . Iako, što sam starija, ni Čupavci mi nisu interesantni kao prije – ja sam se totalno prebacila na (puno)kremaste kolače . Ali povremeno se na repertoaru nađu i Čupavci. Inače ih radim prema receptu iz mamine bilježnice, no ovaj put radila sam po receptu s bloga Recepti iz moje bilježnice.
Biskvit
3 jaja
13 žlica ulja
16 žlica brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
Oblog
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
200 ml mlijeka
200 ml šećera
2 žlice ruma
+
kokosovo brašno
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke stavite u posudu pa izmiksajte snijeg, pa im postupno dodavajte šećer i dobro sve izmiksajte. Zatim dodavajte ulje, 6 žlica brašna, prašak, jedan po jedan žumanjak, mlijeko i preostalo brašno, sve kratko izmiksajte.
Lim (oko 25 cm x 35 cm) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite).
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da se biskvit počne odvajati od stranica.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu, u lonac stavite margarin, čokoladu, šećer i mlijeko pa sve miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da se otopi. Kad zakuha, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.
Biskvit izrežite na kocke željene veličine.
Kocke biskvita umačite u kremu pa ih uvaljajte u kokos.
Ja pomoću vilice umočim kocku biskvita sa svih strana u čokoladnu smjesu, zatim ju izvadim i pričekam da se višak smjese ocijedi, te kocku odložim na komad papira za pečenje kako bi se još dodatno ocijedila (da mi se sav kokos ne zamrlja s viškom smjese). Na isti način u smjesu umočim još 3-4 kocke pa ih odložim na papir za pečenje. Nakon toga uzmem prvu kocku koja se cijedila na papiru i uvaljam ju u kokos, a onda i preostale kocke. Tada opet umočim par idućih kocki biskvita u smjesu i redam ih na papir za pečenje i kad se malo ocijede uvaljam ih u kokos, i tako redom.
Podloga
400 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Petit beurre,…)
100 g kokosovog brašna
2 žlice ruma
100 ml vode
125 g margarina
300 g šećera
Krema
100 g čokolade za kuhanje
125 g margarina
5 žlica mlijeka
100 g šećera
Za podlogu, u veću posudu stavite kekse, kokos i rum.
U lončić stavite vodu, šećer i narezani margarin, zagrijavajte ih na laganoj vatri, miješajući, da se šećer rastopi. Kad zakuha, maknite s vatre i dodajte mljevenim keksima, sve dobro promiješajte žlicom. Smjesu ostavite da se hladi oko 5 min. da ju možete dirati rukama i tada ju premijesite.
Lim (28 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje i u njega ravnomjerno utisnite smjesu, odozgo zagladite.
Za kremu, u lonac stavite natrganu čokoladu, šećer, narezani margarin i mlijeko pa sve zagrijavajte, miješajući na laganoj vatri da se svi sastojci otope. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru na najslabiju i kuhajte oko 10 min. Povremeno promiješajte, pogotovo pred kraj, pazite da krema ne zagori. Vruću kremu izlijte na zaglađenu podlogu od keksa.
Kolač stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne i potpuno ohladi.
Sastojci
500 g dugih «cjevastih» makarona
400 g paprike
100 ml pasiranih rajčica
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
pola čajne žlice kumina
3 jaja
250 g kiselog vrhnja
3 žlice brašna
100 g naribanog tvrdog sira
sol, papar
šećer
Paprike očistite i narežite ih na kockice ili rezance.
Crveni luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu izdinstajte obje vrste luka. Dodajte paprike, kratko ih popržite pa dodajte pasiranu rajčicu, kumin, sol, papar i šećer. Sve kuhajte oko 5 min. na laganoj vatri.
U zdjeli umutite jaja s vrhnjem pa dobro umiješajte brašno. Zatim lagano kuhačom umiješajte tvrdi sir, sol, papar i izdinstanu mlaku papriku.
Makarone skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste dodali i žlicu ulja (da se makaroni ne lijepe). Kuhane makarone ocijedite, isplahnite ih hladnom vodom pa ih ostavite da se dobro ocijede.
Ovo su ti "dugi cjevasti" makaroni.
Oko 2/3 kuhanih makarona usitnite nožem (na komade veličine 5-6 cm) i umiješajte ih u nadjev od jaja.
Široki (ne previše rebrasti) kalup za kuglof/vijenac (zapremnine oko 2,5 l) obložite folijom. Foliju dobro namastite.
Preostalom 1/3 makarona oblažite pripremljeni kalup (makarone strpljivo redajte jedan do drugog) i oko središnjeg dijela kalupa za kuglof također "omotajte" makarone. Najbolje je najprije obložiti kalup makaronima, otprilike, do pola, pa rasporediti nadjev dokle sežu makaroni, pa onda opet redati makarone uz stranice kalupa, a unutrašnjost puniti nadjevom,.. i tako dok imate sastojaka).
Ako vam ostane makarona, složite ih odozgo.
Komad aluminijske folije lagano nauljite i njime pokrijte kalup.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 50 min.
Pečeni kuglof ostavite da se hladi 5-10 min., a onda na njega stavite pladanj i sve zajedno okrenite da kuglof sklizne na pladanj. Maknite kalup i po potrebi odlijepite foliju.
Kuglof ukrasite po želji, odmah ga narežite na komade oštrim (nazubljenim) nožem i poslužite.
Nedavno sam na blog unijela recept za Zapečene nekuhane njoke. No, za ovaj današnji recept njoke sam prethodno skuhala, a i «umak» sam «morala» kuhati jer sam upotrijebila povrće koje treba kratko prokuhati da omekša. Kad se to povrće ne bi prethodno kuhalo, jelo bi trebalo duže peći, oko sat vremena, da povrće omekša, ali onda se njoki mogu previše razgnjecaviti (ovisno o tome kakvi su).
Ako ipak ne želite kuhati njoke, nadjev od povrća svakako prokuhajte, ali napravite rjeđi (dodajte malko više vode i pasirane rajčice) te ga nemojte zgušnjavati škrobom, dodajte nekuhane njoke i sve zajedno pecite pokriveno u pećnici.
Ja upotrebljavam kupovne njoke jer meni se neda raditi ih doma (treba kuhati krumpir, pa ga guliti, pa ga drobiti, pa mijesiti tijesto, pa oblikovati njoke,… ježim se od užasa kad se sjetim od koliko se koraka sastoji postupak izrade njoka). Zato radije kupovne njoke samo ubacim u vodu i gotovo.
Ovaj recept potječe iz nekakvog časopisa, zapravo u originalu ovo nije recept za zapečene njoke, nego za zapečene raviole ili torteline – no, princip izrade je isti (raviole/torteline treba prvo skuhati). Možete upotrijebiti povrće kakvo hoćete, u originalu se kombinira mrkva, paprika i tikvice, u ovoj mojoj varijanti na fotografiji je samo paprika.
Sastojci
500 g (kupovnih) njoka
300-400 g paprike (može i kombinacija tikvica, paprika, mrkve,… čega god)
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
200 ml vode
200 ml pasirane rajčice
pola čajne žlice suhog origana
sol, papar, šećer
1 puna žlica kukuruznog škroba (Gustin) ili brašna
oko 100 g tvrdog topivog sira, naribanog
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji
Paprike očistite i narežite ih na kockice (ako upotrebljavate neko drugo povrće, operite ga očistite/ogulite i narežite na kockice).
Crveni luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu izdinstajte obje vrste luka. Dodajte ostalo povrće, sasvim kratko ga popržite pa dodajte vodu, pasiranu rajčicu, origano, sol, papar i šećer. Sve kuhajte oko 5 min. na laganoj vatri.
Škrob (ili brašno) razmutite u malo vode pa dodajte povrću, dobro promiješajte i kratko prokuhajte da se smjesa malo zgusne (možete dodati i više škroba, ako želite čvršću masu).
Kuhanu smjesu maknite s vatre. Po potrebi, dodajte još soli, papra ili šećera.
Njoke skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ih i umiješajte u smjesu od povrća. Umiješajte i 50ak g naribanog sira.
Smjesu premjestite u posudu za pečenje, pokrijte ju folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Sve pecite 20ak min. zatim maknite foliju, posipajte ostatkom sira i vratite nepokriveno u pećnicu na par minuta da se sir rastopi i zapeče.
Posipajte preostalim začinskim biljem i poslužite.
Recept je s bloga Fino i točka. U originalu, u smjesu se stavlja više šećera, nego soli. Mene ta varijanta nije privlačila jer volim slane grickalice pa sam htjela napraviti nešto slano . Zato sam šećer potpuno izbacila , sol stavljam da se osjeti , a dodajem i papar i/ili mljeveni čili (koristim i mljevenu papriku, kao u originalu).
U originalnom receptu komadi se ne sole izvana, iako, i to se može… (ja nekad solim izvana, a nekad jače zasolim tijesto).
Ova grickalica podsjeća na Kviki gric, recept je sličan, razlika je u tome što se u ovom receptu upotrebljava manje ulja i ne upotrebljava se kvasac. Osim toga, ovi komadi ne peku se u pećnici, nego u suhoj tavi na štednjaku. Ali... - kod mene se to svaki put peče u pećnici, jer meni se neda stajati nad tavom i to peči, lakše je ugurati lim s narezanim komadima u pećnicu.
A vi kako želite: probajte to peči ili u tavi ili u pećnici.
Prema mojim iskustvima ova verzija je tvrđa i suša od spomenutog Kviki grica.
Prvu turu ove etiopske grickalice radila sam kako se navodi u originalu: rezala sam komade veličine oko 1,5 cm. Naravno, većim komadima treba nešto duže da se ispeku, pa sam, da bih prije bila gotova, i od ove smjese škarama rezala manje komade kao za Kviki gric.
Oko 1,5 cm veliki komadi
Komadi rezani kao u receptu za Kviki gric
Sastojci
2 šalice brašna (šalica od 200 ml)
sol
papar, mljeveni čili
1/4 čajne žlice mljevene crvene paprike (slatka, ali može i ljuta)
50 ml ulja
hladna voda
U posudu stavite brašno, sol, papar/čili, papriku i ulje pa polako dodavajte vodu da zamijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga da odstoji 15ak min. na radnoj površini.
Od tijesta oblikujte «rolice» promjera 1,5 cm pa ih nožem ili škarama režite na komade dužine 1,5 cm (pazite da budu podjednake veličine, kako bi se jednako pekli, ako ima većih komada, njima će trebati duže da porumene, a manji komadi će u tom slučaju i previše potamnjeti).
Narezane komade stavite na lim (obložen papirom za pečenje).
Varijanta s komadima veličine oko 1,5 cm.
Varijanta s malim komadima.
Napunjeni lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i komade pecite oko pola sata (ovisno o veličini) da porumene sa svih strana. Povremeno protresite lim, promiješajte komade.
Već dugo razmišljam o varijanti s kivijem, morala sam probati. I jako mi se sviđa to mi je jedna od najboljih varijanti.
Kao i uvijek kad radim ove pužiće, upotrijebila sam Dr Oetker želirni šećer (pakiran je u paket od 500 g).
U prijašnjim receptima za ove «pužiće» pisala sam o «šećeru za želiranje»: to je smjesa za želiranje kojoj je već dodan šećer, koristi se za brzo ukuhavanje voća, tj. kuhanje pekmeza i želea. Postoji i «mješavina za želiranje» kojoj nije dodan šećer.
Ako nemate mješavinu želirnog šećera, nego samo smjesu za želiranje bez šećera: najbolje bi bilo da u posudi dobro promiješate 500 g šećera kristala i taj paketić od (otprilike) 25 g smjese za želiranje – i onda upotrijebite 7 žlica te smjese kao želirni šećer za ukuhavanje voća; ostatak pripremljene smjese možete spremiti u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu i buduće upotrebljavati ili za kuhanje pekmeza/želea ili ovakve pužiće.
Osim želirnog šećera, dodala sam i šećer kristal, jer bi meni to inače bilo previše kiselo.
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac: 7 g (ili pola kocke svježeg: 15ak g)
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
80 g margarina
50 g meda
Nadjev
5 kivija (oko 400 g)
7 žlica želirnog šećera za ukuhavanje voća (npr. Dr Oetker)
2 žlice šećera kristala
40 g margarina/maslaca, narezanog na komadiće
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.
Kivi ogulite i narežite na male kockice veličine 0,5-1 cm.
Okrugli lim promjera oko 26-30 cm obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine oko 60 cm x 35 cm.
Po tijestu rasporedite komadiće kivija i sve ravnomjerno posipajte želirnim šećerom i šećerom kristalom.
Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ovaj put sam narezala 14 komada).
Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje. U pužiće ugurajte margarin narezan na komadiće.
Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 40 min. Ako pužići odozgo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
Nemam običaj radite kolače koji se sastoje od «puno» različitih slojeva – jer u mojoj kuhinji vlada kronični nedostatak posuda za miksanje . Ozbiljno, imam malo posuda u kojima mogu nešto miksati . Imam ja po kuhinji svakakvih zdjela , ali su male i plitke – nisu pogodne za miksanje . A budući da imam malu kuhinju - nemam u planu povećavati kuhinjski inventar .
Zato, kad radim ovako nešto, svaki čas moram prati suđe (nemam perilicu ). Dakle, miksaj smjesu za jedan biskvit, pa miksaj margarin, miksaj šlag, pa miksaj žutu kremu, pa miksaj smjesu za drugi biskvit, pa miksaj smeđu kremu, pa opet miksaj šlag, pa kuhaj jednu kremu, pa kuhaj drugu kremu, pa kuhaj jedno mlijeko, pa kuhaj drugo mlijeko, pa rastapaj jednu čokoladu, pa rastapaj drugu čokoladu – a između skoro svakog pojedinog koraka slijedi pranje suđa…
Nisam se držala originalnog recepta s Coolinarike jer nisam imala dosta jaja (treba ih 15, ja sam imala 10 komada). U originalu, donji biskvit radi se od 10, bjelanjaka, a drugi od 5. Ja sam oba biskvita napravila od po 5 bjelanjaka - i zadovoljna sam tom verzijom. I žutu kremu i čokoladne slojeve radila sam «po svojem», ne mogu ja odoljeti da ništa ne promijenim.
Biskvit 1
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašna
+
oko 100 ml mlijeka
pola paketića vanilin šećera
Biskvit 2
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašna
+
oko 100 ml mlijeka
pola paketića vanilin šećera
Vanilin puding-krema
400 ml vode
3 praška za puding od vanilije
5 žumanjaka
9 žlica šećera
2 žlice kiselog vrhnja
125 g mekanog margarina/maslaca
Čokoladna puding-krema
300 ml vode
2 praška za puding od čokolade
5 žumanjaka
6 žlica šećera
2 žlice kiselog vrhnja
125 g mekanog margarina/maslaca
Dodatak kremama
200 ml biljnog šlaga ili 2 vrećice praška za šlag (tzv. šlag pjena iz vrećice)
Čokoladni sloj 1
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina/maslaca
3 žlice ulja
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Čokoladni sloj 2
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina/maslaca
3 žlice ulja
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Ukrašavanje
1 vrećica praška za šlag (tzv. šlag pjena iz vrećice)
Za biskvit 1, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Zatim dodavajte jednu po jednu žlicu šećera, stalno miksajući, da se šećer rastopi. Na kraju kuhačom lagano umiješajte jednu po jednu žlicu brašna.
Lim za pečenje (oko 36 cm x 24 cm) obložite papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa rasporedite smjesu, odozgo ju zagladite. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i biskvit pecite 10-15 min., da porumeni.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Zakuhajte 100 ml mlijeka s vanilin šećerom i vruće mlijeko, žlicu po žlicu, prelijte po ohlađenom biskvitu.
Na isti način napravite, ispecite i mlijekom natopite biskvit 2.
Za vanilin puding-kremu, u posudi pjenačom pomiješajte prašak za puding, šećer, žumanjke i malo vode (koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu). Ostatak vode zakuhajte pa dodajte smjesu s pudingom, zagrijavajte ju na laganoj vatri stalno miješajući. Kad se zgusne kao puding, maknite s vatre i dobro umiješajte kiselo vrhnje.
Smjesu ostavite da se ohladi.
Mekani margarin kremasto izmiksajte i umiksajte ga u mlaku smjesu od pudinga.
1/3 pripremljene kreme odvojite.
Dodatak kremama: Izmiksajte biljni šlag (ili šlag iz vrećice prema uputama s pakiranja: prašak obično treba izmiksati sa 100 ml hladnog mlijeka ili vode; za 2 vrećice praška potrebno je 200 ml tekućine). 2/3 tog izmiksanog šlaga izmiksajte s 1/3 odvojene kreme od vanilije.
Za čokoladnu puding-kremu, u posudi pjenjačom pomiješajte prašak za puding, šećer, žumanjke i malo vode (koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu). Ostatak vode zakuhajte pa dodajte smjesu s pudingom, zagrijavajte ju na laganoj vatri stalno miješajući. Kad se zgusne kao puding, maknite s vatre i dobro umiješajte kiselo vrhnje.
Smjesu ostavite da se ohladi.
Mekani margarin kremasto izmiksajte i umiksajte ga u mlaku smjesu od pudinga.
Pripremljenu kremu izmiksajte s preostalom 1/3 izmiksanog šlaga.
Za čokoladni sloj 1, na pari otopite sve sastojke, smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi i zgusne.
Na pladanj stavite jednu koru natopljenu mlijekom i premažite ju polovicom vanilin puding-kreme (u koju niste dodali šlag!). Na tu kremu rasporedite rastopljenu toplu čokoladu (čokoladni sloj 1).
Pladanj stavite u hladnjak na, otprilike pola sata, da se čokoladni sloj stvrdne (ja namjestim temperaturu u hladnjaku, da hladnjak jače hladi – pa se glazura prije stvrdne).
Na stvrdnutu čokoladu rasporedite ostatak vanilin puding-kreme (u koju niste dodali šlag!). Na tu kremu razmažite svu čokoladnu puding-kremu (žuta krema trebala bi biti dovoljno čvrsta da se čokoladna puding-krema može razmazivati po njoj, ali kao nije –pladanj možete staviti u hladnjak da se žuta krema malo stvrdne).
Na čokoladnu puding-kremu stavite drugi natopljeni biskvit.
Za čokoladni sloj 2 – otopite sastojke kao i za čokoladni sloj 1 i mlaku smjesu razmažite po biskvitu.
Pladanj s kolačem stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.
Po stvrdnutoj glazuri razmažite vanilin puding kremu (u koju ste umiksali šlag!).
Izmiksajte prašak za šlag prema uputama s pakiranja i njime omažite kolač odozgo i sa strane.
Kolač stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Priprema kolača sastoji se od «puno radnji» i slojeva pa je dobro organizirati se. Ja sam radila dolje navedenim redoslijedom jer je meni tako najviše odgovaralo (to ne znači da je taj redoslijed postupaka najbolji).
1. Najprije sam skuhala vanilin puding-kremu i ostavila ju da se hladi.
2. Onda sam izmiksala sastojke za prvi biskvit i ispekla ga.
3. Tada sam izmiksala biljni šlag.
4. Zatim sam izmiksala mekani margarin.
5. Vanilin puding-smjesa se ohladila i u nju sam umiksala margarin. Odvojila sam 1/3 te puding-kreme i u nju sam umiksala 2/3 izmiksanog šlaga.
6. Onda sam zakuhala mlijeko i njime natopila ohlađeni biskvit.
7. Tada sam rastopila sastojke za čokoladni sloj br. 1 i ostavila sam smjesu da se hladi.
8. Zatim sam skuhala čokoladnu puding-smjesu i ostavila ju da se hladi.
9. Na pladanj sam stavila natopljenu koru, premazala ju polovicom žute kreme (bez šlaga) i na nju sam rasporedila mlaku rastopljenu čokoladu. Pladanj sam stavila u hladnjak na, otprilike, pola sata (zapravo i duže – jer sam se bavila dalje navedenim postupcima).
10. Onda sam izmiksala sastojke za drugi biskvit i ispekla ga.
11. Nakon toga sam kremasto izmiksala margarin.
12. Čokoladna puding-smjesa se za to vrijeme ohladila i u nju sam umiksala margarin i zatim preostalu 1/3 šlaga.
13. Zakuhala sam mlijeko i njime natopila drugi ohlađeni biskvit.
14. Tada sam rastopila sastojke za čokoladni sloj br. 2 i ostavila sam smjesu da se hladi.
15. Izvadila sam pladanj iz hladnjaka, na stvrdnutu čokoladu namazala sam preostalu vanilin puding-kremu (bez šlaga!), na nju sam odmah razmazala svu čokoladnu puding-kremu i sve sam poklopila drugim biskvitom. Na biskvit sam namazala mlaku rastopljenu čokoladu.
16. Pladanj sam stavila u hladnjak na pola sata da se čokoladni sloj stvrdne.
17. Izmiksala sam šlag za ukrašavanje.
18. Kad se čokolada stvrdnula na nju sam razmazala vanilin puding-kremu u koju je umiksan šlag (u koraku pod brojem 5).
19. Kolač sam odozgo i izvana omazala šlagom.
A između pojedinih koraka non stop sam prala suđe!