Već se na mojim blogovima moglo čitati da ne volim biskvitne kolače , tj. kolače bez kreme koji se sastoje pretežno od biskvita, kao npr. tzv. mramorne kolače i sve one biskvitne varijante kuglofa (i sličnih kolača) - koji kreme nisu vidjeli . Radim ja povremeno takve stvarčice, kad npr. nekamo moram nosati kolač: «beskremaste» kolače je lako transportirati, ali ja uopće ne dolazim u napast da bih jela takav kolač.
No, još kao klinka voljela sam jedan kolač koji svrstavam u skupinu biskvitnih kolača, a to su: Čupavci. Ok, možda nije klasičan biskvitni kolač, i izvana ima čokoladni preljev i kokos – ali to je uistinu jedini biskvitni kolač koji mi se sviđa . Dok sam bila klinka – to je bio jedini beskremasti kolač koji sam jela . Iako, što sam starija, ni Čupavci mi nisu interesantni kao prije – ja sam se totalno prebacila na (puno)kremaste kolače . Ali povremeno se na repertoaru nađu i Čupavci. Inače ih radim prema receptu iz mamine bilježnice, no ovaj put radila sam po receptu s bloga Recepti iz moje bilježnice.
Biskvit
3 jaja
13 žlica ulja
16 žlica brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
Oblog
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
200 ml mlijeka
200 ml šećera
2 žlice ruma
+
kokosovo brašno
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke stavite u posudu pa izmiksajte snijeg, pa im postupno dodavajte šećer i dobro sve izmiksajte. Zatim dodavajte ulje, 6 žlica brašna, prašak, jedan po jedan žumanjak, mlijeko i preostalo brašno, sve kratko izmiksajte.
Lim (oko 25 cm x 35 cm) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite).
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da se biskvit počne odvajati od stranica.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu, u lonac stavite margarin, čokoladu, šećer i mlijeko pa sve miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da se otopi. Kad zakuha, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.
Biskvit izrežite na kocke željene veličine.
Kocke biskvita umačite u kremu pa ih uvaljajte u kokos.
Ja pomoću vilice umočim kocku biskvita sa svih strana u čokoladnu smjesu, zatim ju izvadim i pričekam da se višak smjese ocijedi, te kocku odložim na komad papira za pečenje kako bi se još dodatno ocijedila (da mi se sav kokos ne zamrlja s viškom smjese). Na isti način u smjesu umočim još 3-4 kocke pa ih odložim na papir za pečenje. Nakon toga uzmem prvu kocku koja se cijedila na papiru i uvaljam ju u kokos, a onda i preostale kocke. Tada opet umočim par idućih kocki biskvita u smjesu i redam ih na papir za pečenje i kad se malo ocijede uvaljam ih u kokos, i tako redom.
|