******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Recept je i časopisa Lisa – Čarolija okusa, 19. 8. 2010., br. 9.
Tijesto
400 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice ulja
200 ml mlake vode
+
40 g maslina bez koštica, nasjeckanih
Nadjev
3 žlice ulja
1 crveni luk
150 g sitnih rajčica
2 žlica sitno nasjeckanog ružmarina (može i origano)
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i ulje pa postupno dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite pa ga stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom 50 minuta.
Luk očistite i narežite na kolute. Rajčice operite i prepolovite.
Dignuto tijesto kratko premijesite pa u njega umijesite nasjeckane masline. Zatim ga razvaljajte u krug promjera 30 cm i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Po tijestu prstima lagano napravite udubljenja, i nabockajte ga vilicom.
Tijesto premažite uljem i po njemu rasporedite luk, rajčice i ružmarin.
Pitu odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Sočna povrtna pita
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 17. 6. 2010., br. 7.
Tijesto
450 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice ulja
oko 200 ml mlake vode
Nadjev
300 g krumpira
200 g mrkve
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
50 ml bijelog vina
200 ml vode i pola kocke za juhu
150 g sitnih rajčica
1 paprika
4 jaja
200 g kiselog vrhnja
2 žlice naribanog parmezana
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji
Premaz
bjelanjak
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i ulje pa postupno dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite pa ga stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev, krumpir ogulite i narežite na kockice. Mrkvu očistite i također narežite na kockice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa popržite na malo zagrijanog ulja. Dodajte mrkvu i krumpir pa ih kratko popržite. Zatim ulijte vino i ostavite da zakuha, pa potom dodajte vodu i razmrvljenu kocku. Poklopite i ostavite da se kuha 5 min. Tada otklopite i kuhajte još 5 min. da većina tekućine ispari, pazite da povrće ne zagori (povrće ne treba potpuno omekšati).
Povrće ostavite da se ohladi.
Papriku očistite i narežite na kockice, a rajčice prepolovite pa sve dodajte ohlađenom povrću- Začinite solju i paprom.
Umutite jaja s vrhnjem, začinskim biljem i parmezanom pa smjesu pomiješajte s povrćem.
Dignuto tijesto premijesite i 2/3 tijesta tanko razvaljajte. Stavite ga u namašteni lim (oko 30 cm x 22 cm), pazite da i stranice lima budu obložene tijestom, oko 4 cm visoko.
Na tijesto rasporedite nadjev.
Od preostale 1/3 tijesta oblikujte «štapiće» (promjera oko 1 cm ili manje) i poslažite ih na nadjev u obliku «rešetke».
Umućenim bjelanjkom premažite «rešetke» i rubove tijesta uz stranice lima.
Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ju 50-60 min. Ako tijesto («rešetke») odozgo previše potamni, pokrijte lim folijom.
Pečenu pitu ostavite da se hladi, poslužite mlaku ili hladnu.
Ove slane ploške nisu bitno drugačije od Slanih jogurt-kocki za koje sam nedavno unijela recept ; ali ipak, drugačije su , između ostalog i zbog vrhnja koje ovaj put prevladava . Zato su to ploške s vrhnjem .
Biskvitna kora
2 jaja
50 ml ulja
125 ml jogurta
4 žlice brašna
pola praška za pecivo
sol, papar
Nadjev
200 g jogurta
400 g kiselog vrhnja
20 g bijele želatine u prahu
sol, papar
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
+
10ak sitnih kiselih krastavaca i 10ak sitnih kruškolikih žutih (ili crvenih) tvrđih (ne prezrelih) rajčica
Premaz + ukrašavanje
100 ml jogurta
200 ml kiselog vrhnja
10 g bijele želatine u prahu
sol, papar
+
sitne, čvrste crvene i žute (kruškolike) rajčice, sitno nasjeckano svježe začinsko bilje (vlasac, bosiljak, peršinovo lišće; količina po želji)
Preljev
300 ml vode
1 čajna žlica Vegete, sol
10 g bijele želatine u prahu
Za biskvitnu koru, u posudi izmiksajte jaja i ulje pa stalno miksajući dodajte jogurt. Zatim dodajte brašno, sol, papar i prašak pa sve lagano promiješajte pjenjačom.
Lim (25 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10ak min. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije tanke kore.
Za nadjev, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, dobro začinite solju i paprom, dodajte češnjak.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
Kisele krastavce ocijedite i obrišite ubrusom. Rajčice operite i obrišite.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom.
Smjesu stavite u hladnjak na oko 5 min. da se malo stvrdne, pazite da se ne stvrdne potpuno.
Jednu koru stavite na dno lima obloženog papirom za pečenje (stranice lima trebale bi biti visoke barem 6,5 cm). Na koru ravnomjerno rasporedite polovicu malo stvrdnutog nadjeva od jogurta. U nadjev lagano utisnite (polegnite) krastavce i rajčice ostavljajući dovoljno prostora među njima. Pazite da na stavljate povrće jedno previše blizu drugog, između povrća sa svih strana mora biti «deblji» sloj nadjeva – kad se nadjev stvrdne on će povrće držati na mjestu i kolač će se dati rezati (ako između povrća ima malo nadjeva, sve će bit tek «labavo» povezano pa će se tijekom rezanja povrće «čupati» van i ploške će biti «nestabilne»).
Po složenom povrću i između njega(!) rasporedite ostatak nadjeva, i poklopite drugom korom, lagano pritisnite.
Za premaz, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, dobro začinite solju i paprom.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
Operite, obrišite i prepolovite rajčice za ukrašavanje.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom. U smjesu umiješajte 2/3 nasjeckanog začinskog bilja.
Smjesu nakratko stavite u hladnjak (na manje od 5 min., pazite da se ne stvrdne do kraja).
Napola stvrdnutu smjesu rasporedite po gornjoj kori. Dok se smjesa nije stvrdnula u nju utisnite prepolovljene ili cijele rajčice, a između njih rasporedite malo nasjeckanog začinskog bilja.
Slani kolač stavite u hladnjak na 30ak min.
Za preljev, želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
300 ml vode pomiješajte s Vegetom i malo soli, pa ju procijedite kroz gazu ili cjedilo za čaj (zbog onih «mrvica» od, valjda mrkve i drugih stvarčica koje plivaju u Vegeti).
Procijeđenu vodu stavite u lonac i zagrijte ju (ne treba zakuhati), maknite ju sa štednjaka pa u nju dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se želatina rastopi. Tekućinu ostavite da se malo ohladi pa oko 1/3 žlicom polako prelijte preko povrća na kolaču. Kolač vratite u hladnjak na 30ak min. da se taj sloj stvrdne. Preostali preljev za to vrijeme ostavite na sobnoj temperaturi (nemojte ga stavljati u hladnjak da se ne stvrdne). Kad se prvi sloj preljeva na kolaču stvrdnuo, na njega rasporedite preostali preljev i sve vratite u hladnjak.
Slani kolač ostavite u hladnjaku par sati da očvrsne i rashladi se. Režite ga tankim, oštrim nožem i poslužite kao prilog.
Kod mene su juhe jako rijetko na repertoaru - zato što ih ne volim! Znam da većina ljudi juhu jede svaki dan , i u mojoj obitelji svi svaki dan jedu juhu – osim mene, prođe i po par mjeseci da nisam jela juhu i uopće mi ne fali . No, povremeno i kod mene zaluta koja juha. Ove dvije dolje navedene juhe nisu ništa posebno, ali definitivno su dobile prolaznu ocjenu: daleko su mi ukusnije od onih nekih bistrih, kuhanih juhica u kojima plivaju npr. rezanci .
Hladna juha od cikle i jogurta
Ovaj recept je iz kulinarske emisije Večera za 5, s obzirom na to kako se takve emisije pobožno gledaju u Hrvatskoj, recept je većini sigurno poznat. Ja ne gledam tu emisiju, pa sam recept pokupila od kolegice, a drznula sam se nešto i promijeniti….
Sastojci
1 staklenka cikle
2-3 svježa krastavca
1 manji crveni luk
3 češnja češnjaka
2 kuhana jaja
1 l jogurta
200 g kiselog vrhnja
200 ml vode
sol, papar, šećer
nasjeckano svježe peršinovo lišće
Krastavce ogulite i narežite na okrugle ploške.
Obje vrste luka oljuštite i nasjeckajte.
Jaja narežite na ploške ili kocke.
U posudi pomiješajte jogurt, vrhnje i vodu. Dodajte narezano povrće, ciklu iz staklenke (ne trebate ju ocijediti, ali možete) i jaja, pa začinite solju, paprom i po potrebi, šećerom. Dobro promiješajte.
Juhu stavite u hladnjak i dobro rashladite prije posluživanja. Posipajte ju svježim peršinovim lišćem.
Ruska hladna juha
Ova juha je gotovo ista kao i prethodna, razlikuje se jedino po vrstama povrća koje se upotrebljavaju. Recept je iz časopisa Burda Moden.
Sastojci
4 veće čvrste crvene rajčice (može i malo žutih, sitnih)
1-2 svježa krastavca
1 manji crveni luk
3 češnja češnjaka
2 kuhana jaja
2 žlice kuhane cikle, narezane na kockice (može i kisela cikla iz staklenke)
šaka svježeg sitno nasjeckanog vlasca i kopra
1 l jogurta
125 g kiselog vrhnja
50 ml mineralne vode
sol, papar, šećer
limunov sok ili ocat
Rajčice možete prelijati kipućom vodom i oguliti, ali mogu ostati i neoguljene.
Prepolovite ih, odstranite vodenasti dio s košticama (taj dio se ne upotrebljava u salati da ju ne razvodeni). Narežite ih na kockice.
Krastavac ogulite i narežite na okrugle ploške.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Kuhana jaja narežite na ploške ili kockice.
U posudi pomiješajte jogurt, vrhnje i vodu, začinite solju, paprom šećerom i limunovim sokom. Zatim dodajte sve ostale sastojke (povrće, jaja, začinsko bilje) i promiješajte.
Juhu stavite u hladnjak i dobro rashladite prije posluživanja.
Možete ju poslužiti s poprženim kockicama kruha.
Recept se temelji na receptu s ove stranice , ali moja verzija je drugačija ne mogu ja odoljeti da nešto ne promijenim .
Sastojci
500 g tikvica
2 češnja češnjaka
100 g parmezana, sitno naribanog
3 jaja
100 g kiselog vrhnja
100 ml biljnog ulja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
sol, papar
Tikvice operite, odrežite im krajeve i naribajte ih (na ribež za jabuke).
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
U posudu stavite jaja, vrhnje i ulje pa ih izmiksajte da se povežu. Dodajte brašno, prašak, naribane tikvice, češnjak, sol, papar i sir pa sve kratko promiješajte.
Visoki, duguljasti, uski kalup (oko 25 cm dužine, 10 cm širine) obložite papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 175°C i pecite oko 80 min. Pečeni kolač ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga izvadite i ostavite da se hladi.
Poslužite mlako ili hladno.
Tijesto
150 g svježeg kravljeg sira
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
sol
Nadjev
2 jaja
100 g kiselog vrhnja
350 g svježeg kravljeg sira
100 g parmezana
3 žlice brašna
sol, papar
oko 300 g sitnih rajčica (crvenih i žutih)
Za tijesto, od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
Lim (oko 30 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje, u njega stavite razvaljano tijesto i malo podignite rubove.
Za nadjev, u posudi umutite jaja pa dodajte vrhnje, zdrobljeni sir, parmezan i brašno te sve dobro promiješajte.
Rajčice operite i obrišite (po potrebi, možete ih prepoloviti).
Nadjev rasporedite na tijesto, a po njemu složite rajčice.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40ak min.
Pitu ostavite da se ohladi; poslužite mlaku ili hladnu.