Toskanska pita/pizza
Recept je i časopisa Lisa – Čarolija okusa, 19. 8. 2010., br. 9.
Tijesto
400 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice ulja
200 ml mlake vode
+
40 g maslina bez koštica, nasjeckanih
Nadjev
3 žlice ulja
1 crveni luk
150 g sitnih rajčica
2 žlica sitno nasjeckanog ružmarina (može i origano)
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i ulje pa postupno dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite pa ga stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom 50 minuta.
Luk očistite i narežite na kolute. Rajčice operite i prepolovite.
Dignuto tijesto kratko premijesite pa u njega umijesite nasjeckane masline. Zatim ga razvaljajte u krug promjera 30 cm i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Po tijestu prstima lagano napravite udubljenja, i nabockajte ga vilicom.
Tijesto premažite uljem i po njemu rasporedite luk, rajčice i ružmarin.
Pitu odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Sočna povrtna pita
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 17. 6. 2010., br. 7.
Tijesto
450 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice ulja
oko 200 ml mlake vode
Nadjev
300 g krumpira
200 g mrkve
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
50 ml bijelog vina
200 ml vode i pola kocke za juhu
150 g sitnih rajčica
1 paprika
4 jaja
200 g kiselog vrhnja
2 žlice naribanog parmezana
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji
Premaz
bjelanjak
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i ulje pa postupno dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite pa ga stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev, krumpir ogulite i narežite na kockice. Mrkvu očistite i također narežite na kockice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa popržite na malo zagrijanog ulja. Dodajte mrkvu i krumpir pa ih kratko popržite. Zatim ulijte vino i ostavite da zakuha, pa potom dodajte vodu i razmrvljenu kocku. Poklopite i ostavite da se kuha 5 min. Tada otklopite i kuhajte još 5 min. da većina tekućine ispari, pazite da povrće ne zagori (povrće ne treba potpuno omekšati).
Povrće ostavite da se ohladi.
Papriku očistite i narežite na kockice, a rajčice prepolovite pa sve dodajte ohlađenom povrću- Začinite solju i paprom.
Umutite jaja s vrhnjem, začinskim biljem i parmezanom pa smjesu pomiješajte s povrćem.
Dignuto tijesto premijesite i 2/3 tijesta tanko razvaljajte. Stavite ga u namašteni lim (oko 30 cm x 22 cm), pazite da i stranice lima budu obložene tijestom, oko 4 cm visoko.
Na tijesto rasporedite nadjev.
Od preostale 1/3 tijesta oblikujte «štapiće» (promjera oko 1 cm ili manje) i poslažite ih na nadjev u obliku «rešetke».
Umućenim bjelanjkom premažite «rešetke» i rubove tijesta uz stranice lima.
Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ju 50-60 min. Ako tijesto («rešetke») odozgo previše potamni, pokrijte lim folijom.
Pečenu pitu ostavite da se hladi, poslužite mlaku ili hladnu.
|