******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Tijesto
200 g brašna
pola kocke svježeg kvasca (15ak g) ili 4 g suhog kvasca
75 ml toplog mlijeka
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
50 g mekanog maslaca
1 jaje
Nadjev
300 g mljevenih lješnjaka
2 jaja
1 prašak za puding od vanilije (ja više volim puding od čokolade:)
100 g meda
150 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
Mrvice
200 g brašna
125 g hladnog maslaca
125 g šećera
cimet
Za tijesto, kvasac razmrvite i pomiješajte ga s malo šećera i toplog mlijeka, ostavite na toplom da nabubri.
Brašno prosijajte u posudu i u sredini napravite udubinu, dodajte nabubreni kvasac i ostale sastojke pa zamijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev, u posudu stavite jaja i lagano ih umutite vilicom pa dodajte mljevene lješnjake, med, prašak za puding i neizmiksano slatko vrhnje pa sve dobro promiješajte da se sastojci povežu.
Tijesto razvaljajte i njime obložite namašteni okrugli kalup (oko 28 cm promjera, ili četvrtasti lim), podignite rubove.
Nadjev ravnomjerno razmažite na tijesto.
Za mrvice, u posudu stavite brašno, šećer, malo cimeta i listiće hladnog maslaca pa sve brzo trljajte prstima da dobijete mrvice. Rasporedite ih po nadjevu.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi, po želji, posipajte ga šećerom u prahu, cimetom…
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 19. 10. 2006., br. 11.
Kora
350 g rezanaca za juhu
200 g tvrdog sira
3 jaja
1 žlica brašna
sol, papar
origano
2 žlice maslaca/margarina
Nadjev
3-4 žlice kečapa
100 g tvrdog sira
100 g topivog sira
80ak g maslina (ili kukuruz šećerac iz limenke)
nasjeckano začinsko bilje
…
+
100 g tvrdog sira za posipanje
Rezance skuhajte prema uputi s pakiranja pa ih ocijedite, nemojte ih ispirati vodom. Odmah dodajte 1 žlicu na listiće narezanog margarina i 3 žlice naribanog sira pa lagano promiješajte.
Kad se smjesa malo ohladi dodajte brašno, preostali naribani sir i jaja umućena sa solju, paprom i origanom, dobro primiješajte (nemojte rezance zdrobiti do neprepoznatljivosti).
Veći lim obložite papirom za pečenje (papir nauljite).
Smjesu ravnomjerno rasporedite na papir, utapkajte ju prstima. Po smjesi rasporedite 1 žlicu maslaca narezanog na listiće.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20ak min.
Na vruću koru namažite kečap, pobacajte naribani tvrdi sir, narezani topivi sir, masline, nasjeckano začinsko bilje… I koru pažljivo smotajte, ne prečvrsto da ne pukne. Roladu odozgo posipajte naribanim tvrdim sirom i stavite na par minuta u pećnicu da se sir zapeče.
U originalu u ove muffine stavlja se 150 g odmrznute brokule i 150 g smrznutog graška. I to povrće se 5 minuta prži na ugrijanom maslacu.
Ja obično koristim svježe povrće i kratko ga blanširam, ali možete ga i popržiti.
Nadalje, u spomenutom originalu ne upotrebljavaju se ni mrkva ni masline, nego 250 g kuhane šunke, ali budući da ja radim vegetarijansku verziju - uvijek natrpam razne vrste povrća.
Ovisno o tome kakvu varijantu muffina radite, možete dodavati razno povrće (svježe, iz konzerve…), ali i šunku, salamu…
Svježe povrće trebalo bi blanširati (kratko prokuhati), osim npr. paprike.
Sastojci
150 g tjestenine (makaroni, penne…)
150 g brokule (ili cvjetače, … ili nekog drugog (blanširanog) povrća)
150 g graška
150 g mrkve, 100 g maslina (ili neka kombinacija povrća)
1 rajčica
4 jaja
200 ml vrhnja
1 žlica brašna
150 g naribanog tvrdog sira
2 češnja češnjaka
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, vlasac…)
sol, papar
Tjesteninu skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ju.
Brokulu očistite i natrgajte na cvjetiće.
Mrkvu operite, očistite i narežite na kockice.
Brokulu, mrkvu i grašak kratko prokuhajte u slanoj kipućoj vodi, pa ih ocijedite, prelijte hladnom vodom i opet ocijedite. Ako koristite neko drugo povrće, kratko ga prokuhajte (ovisno o vrsti).
Masline narežite na manje komade.
Rajčicu operite i narežite na kockice.
Jaja umutite pa im dodajte vrhnje. Zatim dodajte brašno, češnjak, 100 g sira, nasjeckano začinsko bilje i začine. Dobro promiješajte.
Zatim smjesi dodajte ocijeđenu tjesteninu, blanširano povrće i rajčicu pa lagano promiješajte.
Kalupe za muffine namastite i posipajte krušnim mrvicama. Na vrh ih napunite pripremljenom smjesom.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pečene muffine ostavite da se oko 5 min. hlade u kalupima, a onda ih izvadite i odmah poslužite (prije posluživanja muffine posipajte ostatkom sira).
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 22. 11. 2007., br. 12.
Volim ovu kombinaciju krumpira, jaja i sira, ali prilikom pripreme uvijek imam «tehničkih» problema. Krumpir treba skuhati ili ispeći, prepoloviti ga i izdubiti pa onda od onog što je izdubljeno iz krumpira treba napraviti nadjev (uz dodatak maslaca, vrhnja, sira, začina…) i treba ga staviti u krumpir vodeći računa o tome da u svakoj polovici krumpira treba ostati dovoljno mjesta da se u nju razbije jaje. Logično je da onoga što se izdubi iz krumpira ima «puno», praktički tim «izdubljenim krumpirom» možete posve napuniti «krumpirovu ljušturu» - a kamo još onda da stavim i jaje (?).
Problem nije riješen ni ako uzmete jako veliki krumpir – jer što je krumpir veći, to više možete iz njega izdubiti.
Ja nadjev pripremam odokativno, uzmem otprilike trećinu onoga što sam izdubila iz krumpira i dodam po čajnu žlicu maslaca, vrhnja, malo sira i začine.
Uvijek mi ostane toga što sam izdubila iz krumpir, pa ako imam npr. rajčica onda njih izdubim i napunim ih nadjevom od krumpira, sira, vrhnja, začina itd. i onda i njih zapečem u pećnici (ono što sam izdubila iz rajčica obično stavim u vrećicu i zamrznem, pa onda to kasnije upotrijebim za umak ili tako nešto).
A ako nemam rajčica, onda mi se to, što sam izdubila iz krumpira, obično dva dana duri u hladnjaku i onda to bacim; tako je bilo i sada. Ali krumpiri punjeni nadjevom i jajetom bili su jako fini: )
Sastojci
3 velika krumpira
6 (malih) jaja
1-2 čajne žlice maslaca i vrhnja (ili jogurta)
sol, papar
češnjak
začinsko bilje
oko 100 g tvrdog sira
Krumpir možete skuhati ili ispeći, ovisi što vam je draže.
Ako ga kuhate, neoguljeni krumpir stavite u lonac s vodom i kuhajte da omekša, nemojte ga raskuhati, ocijedite ga, isplahnite hladnom vodom pa ga prerežite na pola po dužini i izdubite mu sredinu.
Ako ga pečete, neoguljeni krumpir stavite na lim i u pećnicu zagrijanu na otprilike 200 stupnjeva, pecite ga da omekša. Ostavite ga da se malo ohladi, a onda ga prerežite na pola po dužini i izdubite mu sredinu.
Ono što ste izdubili iz krumpira zgnječite (skašite) – kao što sam rekla, nije vam potrebno to sve što ste izdubili iz krumpira, dovoljna je otprilike trećina toga.
Taj zgnječeni krumpir pomiješajte s maslacem, vrhnjem, nasjeckanim češnjakom i začinskim biljem te dodajte sol, papar i malo naribanog sira.
Nadjevom namažite izdubljene polovice krumpira (nadjev rasporedite uz stjenke krumpira, da vam ostane dovoljno mjesta za jaje) i onda u svaku polovicu razbijte jedno jaje, odozgo posipajte naribanim sirom.
Krumpire složite u posudu za pečenje, između njih ulijte oko 200 ml vode.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 min. da se zapeče.