Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dizani kolač s lješnjacima

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
200 g brašna
pola kocke svježeg kvasca (15ak g) ili 4 g suhog kvasca
75 ml toplog mlijeka
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
50 g mekanog maslaca
1 jaje

Nadjev
300 g mljevenih lješnjaka
2 jaja
1 prašak za puding od vanilije (ja više volim puding od čokolade:)
100 g meda
150 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga

Mrvice
200 g brašna
125 g hladnog maslaca
125 g šećera
cimet


Za tijesto, kvasac razmrvite i pomiješajte ga s malo šećera i toplog mlijeka, ostavite na toplom da nabubri.
Brašno prosijajte u posudu i u sredini napravite udubinu, dodajte nabubreni kvasac i ostale sastojke pa zamijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom da se digne.

Za nadjev, u posudu stavite jaja i lagano ih umutite vilicom pa dodajte mljevene lješnjake, med, prašak za puding i neizmiksano slatko vrhnje pa sve dobro promiješajte da se sastojci povežu.

Tijesto razvaljajte i njime obložite namašteni okrugli kalup (oko 28 cm promjera, ili četvrtasti lim), podignite rubove.
Nadjev ravnomjerno razmažite na tijesto.

Za mrvice, u posudu stavite brašno, šećer, malo cimeta i listiće hladnog maslaca pa sve brzo trljajte prstima da dobijete mrvice. Rasporedite ih po nadjevu.

Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min.

Pečeni kolač ostavite da se ohladi, po želji, posipajte ga šećerom u prahu, cimetom…


*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 19. 10. 2006., br. 11.




Post je objavljen 30.12.2009. u 12:24 sati.