U originalu u ove muffine stavlja se 150 g odmrznute brokule i 150 g smrznutog graška. I to povrće se 5 minuta prži na ugrijanom maslacu.
Ja obično koristim svježe povrće i kratko ga blanširam, ali možete ga i popržiti.
Nadalje, u spomenutom originalu ne upotrebljavaju se ni mrkva ni masline, nego 250 g kuhane šunke, ali budući da ja radim vegetarijansku verziju - uvijek natrpam razne vrste povrća.
Ovisno o tome kakvu varijantu muffina radite, možete dodavati razno povrće (svježe, iz konzerve…), ali i šunku, salamu…
Svježe povrće trebalo bi blanširati (kratko prokuhati), osim npr. paprike.
Sastojci
150 g tjestenine (makaroni, penne…)
150 g brokule (ili cvjetače, … ili nekog drugog (blanširanog) povrća)
150 g graška
150 g mrkve, 100 g maslina (ili neka kombinacija povrća)
1 rajčica
4 jaja
200 ml vrhnja
1 žlica brašna
150 g naribanog tvrdog sira
2 češnja češnjaka
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, vlasac…)
sol, papar
Tjesteninu skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ju.
Brokulu očistite i natrgajte na cvjetiće.
Mrkvu operite, očistite i narežite na kockice.
Brokulu, mrkvu i grašak kratko prokuhajte u slanoj kipućoj vodi, pa ih ocijedite, prelijte hladnom vodom i opet ocijedite.
Ako koristite neko drugo povrće, kratko ga prokuhajte (ovisno o vrsti).
Masline narežite na manje komade.
Rajčicu operite i narežite na kockice.
Jaja umutite pa im dodajte vrhnje. Zatim dodajte brašno, češnjak, 100 g sira, nasjeckano začinsko bilje i začine. Dobro promiješajte.
Zatim smjesi dodajte ocijeđenu tjesteninu, blanširano povrće i rajčicu pa lagano promiješajte.
Kalupe za muffine namastite i posipajte krušnim mrvicama. Na vrh ih napunite pripremljenom smjesom.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pečene muffine ostavite da se oko 5 min. hlade u kalupima, a onda ih izvadite i odmah poslužite (prije posluživanja muffine posipajte ostatkom sira).
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 22. 11. 2007., br. 12.
Post je objavljen 14.12.2009. u 09:24 sati.