Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Krumpir punjen jajima i sirom

Volim ovu kombinaciju krumpira, jaja i sira, ali prilikom pripreme uvijek imam «tehničkih» problema. Krumpir treba skuhati ili ispeći, prepoloviti ga i izdubiti pa onda od onog što je izdubljeno iz krumpira treba napraviti nadjev (uz dodatak maslaca, vrhnja, sira, začina…) i treba ga staviti u krumpir vodeći računa o tome da u svakoj polovici krumpira treba ostati dovoljno mjesta da se u nju razbije jaje. Logično je da onoga što se izdubi iz krumpira ima «puno», praktički tim «izdubljenim krumpirom» možete posve napuniti «krumpirovu ljušturu» - a kamo još onda da stavim i jaje (?).
Problem nije riješen ni ako uzmete jako veliki krumpir – jer što je krumpir veći, to više možete iz njega izdubiti.
Ja nadjev pripremam odokativno, uzmem otprilike trećinu onoga što sam izdubila iz krumpira i dodam po čajnu žlicu maslaca, vrhnja, malo sira i začine.
Uvijek mi ostane toga što sam izdubila iz krumpir, pa ako imam npr. rajčica onda njih izdubim i napunim ih nadjevom od krumpira, sira, vrhnja, začina itd. i onda i njih zapečem u pećnici (ono što sam izdubila iz rajčica obično stavim u vrećicu i zamrznem, pa onda to kasnije upotrijebim za umak ili tako nešto).
A ako nemam rajčica, onda mi se to, što sam izdubila iz krumpira, obično dva dana duri u hladnjaku i onda to bacim; tako je bilo i sada. Ali krumpiri punjeni nadjevom i jajetom bili su jako fini: )

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
3 velika krumpira
6 (malih) jaja
1-2 čajne žlice maslaca i vrhnja (ili jogurta)
sol, papar
češnjak
začinsko bilje
oko 100 g tvrdog sira


Krumpir možete skuhati ili ispeći, ovisi što vam je draže.

Ako ga kuhate, neoguljeni krumpir stavite u lonac s vodom i kuhajte da omekša, nemojte ga raskuhati, ocijedite ga, isplahnite hladnom vodom pa ga prerežite na pola po dužini i izdubite mu sredinu.

Ako ga pečete, neoguljeni krumpir stavite na lim i u pećnicu zagrijanu na otprilike 200 stupnjeva, pecite ga da omekša. Ostavite ga da se malo ohladi, a onda ga prerežite na pola po dužini i izdubite mu sredinu.

Ono što ste izdubili iz krumpira zgnječite (skašite) – kao što sam rekla, nije vam potrebno to sve što ste izdubili iz krumpira, dovoljna je otprilike trećina toga.

Taj zgnječeni krumpir pomiješajte s maslacem, vrhnjem, nasjeckanim češnjakom i začinskim biljem te dodajte sol, papar i malo naribanog sira.
Nadjevom namažite izdubljene polovice krumpira (nadjev rasporedite uz stjenke krumpira, da vam ostane dovoljno mjesta za jaje) i onda u svaku polovicu razbijte jedno jaje, odozgo posipajte naribanim sirom.

Krumpire složite u posudu za pečenje, između njih ulijte oko 200 ml vode.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 min. da se zapeče.

Poslužite odmah.


Post je objavljen 04.12.2009. u 09:28 sati.