Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

27.01.2011., četvrtak

Dizano-lisnata pita

Slana varijanta sa sirom (oko 300 g svježeg sira, sol i žlica kiselog vrhnja).
Image and video hosting by TinyPic


Slana (vegetarijanska) pizza-verzija (2-3 žlice kečapa, oko 150 g tvrdog naribanog sira, oko 100 g kockica Fete, origano).
Image and video hosting by TinyPic


Slatka varijanta s nadjevom od čokolade (oko 170 g čokolade za kuhanje rastopljene s oko 80 g margarina pa ohlađene, ali da se može razmazivati).
Image and video hosting by TinyPic


Slatka varijanta (5-6 žlica pekmeza).
Image and video hosting by TinyPic



Tijesto
700 g glatkog brašna
malo šećera i soli
1 suhi kvasac (7 g)
350-400 ml mlake vode

Za premazivanje
250 g hladnog margarina

Nadjev po želji
(slani ili slatki)


Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite sve sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata.
Možete staviti više ili manje soli i šećera, ovisno o tome želite li slatko, slano ili neutralno tijesto.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela: jedan dio neka bude malo veći od drugog.

Manji dio tijesta razvaljajte (otprilike 5 mm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću ribeža (za jabuke) po razvaljanom tijestu naribajte dio margarina (oko 50 g).
Gornji i donji kraj tijesta preklopite do sredine, da se na sredini dotiču.
Po tijestu opet naribajte dio margarina (oko 50 g).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Lijevi i desni kraj tijesta preklopite prema sredini: najprije jedan kraj pa drugi preko njega.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Napravljeni zamotuljak pokrijte krpom i ostavite sa strane.

Margarin se lakše riba kad je hladan, najbolje ga je tijekom procesa pripreme, dok ga ne upotrebljavate – staviti u hladnjak.


Uzmite veći dio tijesta pa s njim ponovite isti postupak kao i s prethodnim dijelom: razvaljajte ga na 5 mm debljine, po tijestu naribajte dio margarina (oko 75 g).
Gornji i donji kraj tijesta preklopite do sredine, da se na sredini dotiču. Po tijestu naribajte ostatak margarina (oko 75 g).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Lijevi i desni kraj tijesta preklopite prema sredini: najprije jedan kraj pa drugi preko njega.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Taj dio tijesta pokrijte krpom i ostavite sa strane, pa sad uzmite onaj manji dio tijesta. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu, ali tako da gornja strana bude okrenuta prema dolje. Razvaljajte ga ne debljinu od, otprilike, 5 mm i stavite u lim obložen papirom za pečenje.
Na tijesto rasporedite nadjev po želji.

Uzmite veći dio tijesta, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na debljinu od 5 mm. Razvaljano tijesto stavite na nadjev i pritom ga gužvajte, tj. rukom oblikujte «nabore».

Ja se ne trudim oko tih nabora, budite sretni što sam uopće razvaljala gornji dio tijesta, a ne da se još bavim i estetikom tih nabora!

Image and video hosting by TinyPic


Sa svih strana slijepite krajeve donjeg i gornjeg tijesta.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 35 min. tj. da porumeni.
Poslužite mlaku.


*Recept se temelji na receptu s bloga Gastro fusion.



- 08:17 - Komentari (8) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

20.01.2011., četvrtak

Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,…)

Ne volim mad gibanice od dizanog tijesta s nadjevom od maka, oraha, rogača,… tuzan (tzv. makovnjača, orehnjača), ali iz tradicijskih razloga takvi kolači rade se u mojoj obitelji, tj. zadnjih par godina ih radim baš ja jer se moj mami neda rolleyes (a meni se kao da; moš´ mislit headbang).
Zbog moje ne-ljubavi burninmad prema takvim kolačima nikad nisam bila zainteresirana za različite recepte takvih kolača ili za cake, finese iz pojedenih recepatalud. Zato sam jednostavno preuzela recept po kojem je mama uvijek radila te kolače: njoj nikad nitko nije prigovarao, pa je valjda recept «dobar»(?!). Ja nisam kompetentna za prosudbu tog recepta jer meni se takvi kolači ne sviđaju, ali ni meni nikad nitko nije prigovarao kad sam te kolače napravila po maminom receptu, pa je valjda u redu.

Ipak, odlučila sam jednom probati i neki drugi recept za makovnjaču/orehnjaču. Zanimalo me kakva je razlika između tijesta napravljenog s uljem (po maminom receptu) i tijesta napravljenog s rastopljenim margarinom.
Zbog moje nezainteresiranosti i nekompetentnosti kad su dotični kolači u pitanju, nisam u stanju prosuditi eek kakva je razlika između tih (različitih) tijesta. nono
Jedino mogu reći da sam zadovoljna rezultatom jer nitko nije prigovarao finalnom proizvodu, a ja nisam imala problema u procesu izrade. zubo

Držala sam se recepta s bloga Vrtaljica, ali uz jednu izmjenu: u izvornom receptu tijesto se radi od 800 g brašna, a nadjev se radi od 400-500 g oraha/maka. U receptu po kojem moja mama radi makovnjaču/orehnjaču, tijesto se radi od 550-600 g brašna, a nadjev od 400-500 g maka/oraha.
Činilo mi se da bi za varijantu od "800 g brašna i 400 g nadjeva" moglo biti prigovara (od strane pojedinaca rolleyes) «zbog premalo nadjeva» puknucu. Zato sam odlučila smanjiti količinu brašna s 800 g na 550 g, a i količinu ostalih sastojaka za tijesto smanjila sam (otprilike) za 1/3; nadjev sam napravila od 400 g rogača (mogu i orasi, mak…).

Svi su bili zadovoljni tim "mojim" omjerom nadjeva i tijesta njami; čini mi se da, kad bih radila tijesto od 800 g brašna, morala bih napraviti nadjev od barem 600 g oraha/maka/rogača.

Nadjev sam radila po receptu po kojem inače radim nadjev od rogača.


sretan
Do sada sam dva puta radila kolač po dotičnom receptu i s dotičnim nadjevom od rogača.
Prvi put potrudila sam se tanko razvaljati tijesto, na pravokutnih «većih» dimenzija, pa je pečeni kolač izgledao ovako:
Image and video hosting by TinyPic


Drugi put bila sam «lijena» tanko razvaljati tijesto pa je pečeni kolač izgledao ovako:
Image and video hosting by TinyPic


Dakle, u oba slučaja tijesto sam radila od 550 g brašna, a nadjev od 400 g rogača (svaki put napravila sam 2 štruce).
Iako je meni prva varijanta ljepša jer je «ljepše» narolana, u mojoj okolini je druga varijanata izazvala veće oduševljenje jer su svi bili uvjereni da u toj varijanti ima više nadjeva - a nema ga ništa više, nego u prvoj varijanti! Očito se radi o «optičkoj varci», uzrokovanoj mojom lijenošću - kako rekoh, u drugom slučaju bila sam lijena tanko razvaljati tijesto i paziti da ga «puno puta» zarolam pa je nadjev u debelom sloju (ali i tijesto je u tom slučaju deblje).

Evo moje "umanjene" varijante recepta:


Tijesto
550 g brašna
100 g šećera
1 suhi kvasac (7 g)
sitno naribana kora pola limuna
pola čajne žlice soli
2 jaja
170 g otopljenog, ohlađenog margarina
170 ml mlijeka

Nadjev od rogača
400 g mljevenog rogača
150 g šećera
1 vanilin šećer
sitno naribana kora jednog limuna
4 žlice ruma
6 žlica ulja
1 mala jabuka, oguljena i naribana
oko 400 ml kipućeg mlijeka


Za tijesto, (svi sastojci trebaju biti sobne temperature) u posudi pomiješajte brašno, šećer, suhi kvasac, sol i limunovu koru.
Jaja posebno umutite vilicom pa im dodajte tekući, ohlađeni margarin i toplo mlijeko.
Smjesi od brašna dodajte smjesu s jajima i miksajte mikserom (svrdlastim lopaticama) da se tijesto počne odvajati od posude i oblikuje u kuglu.
Posudu pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se tijesto digne.

Za nadjev, rogač pomiješajte s obje vrste šećera pa ga prelijte kipućim mlijekom, a onda dodajte ostale sastojke i sve promiješajte.

Lim za pečenje (36 cm x 24 cm) namstite ili obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela.
Jedna dio tijesta (tanko:) razvaljajte u pravokutnik, premažite ga polovicom nadjeva pa zarolajte. Slijepite krajeve i štrucu položite u lim (mjesto spoja okrenuto prema dolje).
Na isti način napravite i drugu štrucu.

Pripremljene štruce pokrijte krpom i ostavite na toplom 20ak min.

Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite oko 60 min. Ako tijekom pečenja, previše potamne odozgo, prekrijte ih aluminijskom folijom.

Pečenu gibanicu ostavite da se ohladi.



- 08:11 - Komentari (11) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

13.01.2011., četvrtak

Pogača «cvijet»

Recepta za Pogaču «cvijet» cerek ima svuda po Internetu. Čini me se da sam prvi takav recept vidjela na Coolinariki, a onda sam naišla i na nešto umanjenu varijantu recepta.
U prvom receptu tijesto se radi od 1,5 kg brašna, ali meni je to previše, tko bi to sve pojeo? Zato je radim mini varijantu od pola kile brašna thumbup (ako vam je malo, samo utrostručite količinu svih navedenih sastojaka; što se tiče soli i šećera, možete ih staviti manje ili više, ovisno o tome želite li slanu, slatku ili neutralnu varijantu). njami


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
60 ml ulja
1 jaje
oko 125 ml mlijeka
+
oko 70 g margarina/maslaca za premazivanje

Ostalo
žumanjak ili bjelanjak ili cijelo jaje
bijeli i crni sezam, mak, lan,… za posipanje



Sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, ulje, jaje i mlijeko pa zamijesite tijesto (po potrebi dodajte još mlijeka, tijesto treba biti glatko). Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.

Margarin rastopite (pazite da ostane svijetao!), ostavite ga da se malo ohladi, ali mora ostati tekuć.

Okruglu posudu za pečenje (oko 28 cm promjera) namastite margarinom i pobrašnite.

Dignuto tijesto premijesite, oblikujte svojevrsni valjak i okomito ga prerežite na tri dijela: jedan mali i dva podjednako velika.
Maleni komad stavite na stranu: njega ćete na kraju staviti u sredinu pogače (tijesto koje ne upotrebljavate pokrijte krpom da se ne suši).

Image and video hosting by TinyPic


Jedan od dva velika komad tijesta podijelite na pet jednakih komada. Četiri komada razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite rastopljenim, ohlađenim, tekućim margarinom i složite ih jedan na drugi.
Da bi se tijesto lakše razvaljalo, valjajte ga u par navrata: malo razvaljajte jedan komad tijesta, pa ga ostavite da stoji pokriven krpom dok valjate idući komad i tako redom... pa se onda opet vratite na prvi komad i još ga malo razvaljajte, pa onda idući itd.

Image and video hosting by TinyPic


Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).

Image and video hosting by TinyPic


Napravljeni zamotuljak stavite u sredinu posude za pečenje. Oštrim nožem razrežite ga na osam dijelova – ostavljajući neprerezano oko 1-2 cm tijesta na rubovima.

Image and video hosting by TinyPic


Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van (preklopite ga preko rubnog, nerazrezanog dijela tijesta).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Sada uzmite preostali veći komad tijesta (ne onaj najmanji!) pa i s njim ponovite postupak kao i s ovim komadom tijesta: podijelite ga na pet jednakih dijelova.
Četiri komada tijesta razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite ostatkom ohlađenog, tekućeg margarina i složite ih jedan na drugi.

Image and video hosting by TinyPic


Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).

Image and video hosting by TinyPic


Dobiveni zamotuljak stavite u sredinu, tj. unutar dijela tijesta koje je već u posudi za pečenje. Sada oštrim nožem razrežite i taj zamotuljak na osam dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm tijesta na rubovima. Vodite računa o tome gdje režete tijesto jer kad izvučete odrezane «špićaste» vrhove ovog zamotuljka: oni moraju doći između vrhova prethodnog zamotuljka.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Uzmite najmanji dio tijesta, malo ga premijesite, oblikujte kugli, malo ju spljoštite u stavite u sredinu posude za pečenje.
Tijesto možete premazati ili cijelim umućenim jajetom, ili žumanjkom umućenim s 1-2 žlice mlijeka ili umućenim bjelanjkom.
Ja sam sve mazala umućenim bjelanjkom.

Po želji, pogaču posipajte sjemenkama, makom… pa pokrijte krpom i ostavite da stoji dok se pećnica zagrije.

Image and video hosting by TinyPic

Pripremljenu pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 10 min. Zatim ju pokrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva 15ak min. Tada skinite foliju i pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju.

Što se pečenja pogače tiče, "prilagodite" se svojoj pećnici. Ako radite veću pogaču (od 1 ili 1,5 kg brašna), trebalo bi ju peći nešto duže, nego ovu od 500 g brašna).

Pečenu pogaču izvadite iz posude, pokrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.

Image and video hosting by TinyPic



- 08:12 - Komentari (16) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

05.01.2011., srijeda

Kakao kolač s pekmezom

Ovo je jedan od onih kolača koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Nisam poklonik veganske prehrane iako povremeno neki takav recept zaluta wave u moju kuhinju. Zapravo, ima više takvih recepata koji zalutaju zujo u moju kuhinju, ali rijetki se tamo «zadrže» rolleyes. U zadnja 3-4 mjeseca radila sam tri kolača koji spadaju u vegansku ili vegetarijansku prehranu (neki su kompletno lišeni proizvoda životinjskog podrijetla, neki sadrže mliječne proizvode, ali ne sadrže jaja itd.). Od ta tri recepta meni je samo ovaj jestiv njami. Ona druga dva recepta koje sam isprobala, ne da mi se ne sviđaju nono, nego za mene su ti kolači bili na rubu jestivosti zaliven, zapravo, meni su bili tako odvratni puknucu da su završili u smeću! cry
Dakle, jedino je ovaj kolač izbjegao kantu za smeće sretan. Naravno, nemojte očekivati neku vrhunsku deliciju, ali s obzirom na sastojke i trud uložen u izradu, ovo je sasvim pristojan kolač. yes
Recept je s neke internetske stranice, ali ne znam više s koje, ako se sjetim, stavit ću link.

U kompjuterskim folderima, u časopisima itd. imam zabilježene vegansko-vegetarijanske recepte koje namjeravam isprobati. Kad čitam neke od njih čini mi se da mi netko želi prodati mačka u vreći rolleyes. Jedan od tih recepata zove se «Kolač bez jaja». I zaista, među sastojcima se ne navode jaja, ali navodi se majoneza – a nigdje nije naglašeno da to treba biti majoneza bez jaja (ili se to podrazumijeva?) eek. A i kad smo kod tih majoneza bez jaja; kakva je majoneza potrebna za taj recept: tzv. tofuneza ili možda neka druga veganska/vegetarijanska majoneza (npr. od sojinog brašna)?
Nisam još isprobala taj recept, ako ikad probam, javim (jel´ to jestivo) zaliven.

Zasada, evo recepta za kolač koji smatram jestivim i koji mi se (s obzirom na sastojke i uloženi trud) čak donekle i sviđa. cerek


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
280 g oštrog pšeničnog brašna
200-250 g šećera
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
na vrhu noža soli
2 žlice kakaa
125 ml biljnog ulja
100 g pekmeza (glatkog i mekanog, tj. izmiksanog ili dobro promiješanog)
1 čajna žlica arome vanilije
240 ml hladne vode
1 čajna žlica octa


U posudu stavite brašno, šećer, sodu, sol i kakao pa promiješajte. Zatim dodajte ulje, pekmez, aromu te vodu pomiješanu s octom i sve izmiješajte (izmiksajte) da dobijete glatku smjesu.

Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko pola sata (provjerite čačkalicom je li pečeno).

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Po želji, prelijte ga čokoladnom glazurom, posipajte nasjeckanom čokoladom... (naravno, u originalu se upotrebljava čokolada bez sastojaka životinjskog podrijetla; ja nisam tako revna).



- 08:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan