Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dizano-lisnata pita

Slana varijanta sa sirom (oko 300 g svježeg sira, sol i žlica kiselog vrhnja).
Image and video hosting by TinyPic


Slana (vegetarijanska) pizza-verzija (2-3 žlice kečapa, oko 150 g tvrdog naribanog sira, oko 100 g kockica Fete, origano).
Image and video hosting by TinyPic


Slatka varijanta s nadjevom od čokolade (oko 170 g čokolade za kuhanje rastopljene s oko 80 g margarina pa ohlađene, ali da se može razmazivati).
Image and video hosting by TinyPic


Slatka varijanta (5-6 žlica pekmeza).
Image and video hosting by TinyPic



Tijesto
700 g glatkog brašna
malo šećera i soli
1 suhi kvasac (7 g)
350-400 ml mlake vode

Za premazivanje
250 g hladnog margarina

Nadjev po želji
(slani ili slatki)


Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite sve sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata.
Možete staviti više ili manje soli i šećera, ovisno o tome želite li slatko, slano ili neutralno tijesto.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela: jedan dio neka bude malo veći od drugog.

Manji dio tijesta razvaljajte (otprilike 5 mm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću ribeža (za jabuke) po razvaljanom tijestu naribajte dio margarina (oko 50 g).
Gornji i donji kraj tijesta preklopite do sredine, da se na sredini dotiču.
Po tijestu opet naribajte dio margarina (oko 50 g).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Lijevi i desni kraj tijesta preklopite prema sredini: najprije jedan kraj pa drugi preko njega.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Napravljeni zamotuljak pokrijte krpom i ostavite sa strane.

Margarin se lakše riba kad je hladan, najbolje ga je tijekom procesa pripreme, dok ga ne upotrebljavate – staviti u hladnjak.


Uzmite veći dio tijesta pa s njim ponovite isti postupak kao i s prethodnim dijelom: razvaljajte ga na 5 mm debljine, po tijestu naribajte dio margarina (oko 75 g).
Gornji i donji kraj tijesta preklopite do sredine, da se na sredini dotiču. Po tijestu naribajte ostatak margarina (oko 75 g).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Lijevi i desni kraj tijesta preklopite prema sredini: najprije jedan kraj pa drugi preko njega.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Taj dio tijesta pokrijte krpom i ostavite sa strane, pa sad uzmite onaj manji dio tijesta. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu, ali tako da gornja strana bude okrenuta prema dolje. Razvaljajte ga ne debljinu od, otprilike, 5 mm i stavite u lim obložen papirom za pečenje.
Na tijesto rasporedite nadjev po želji.

Uzmite veći dio tijesta, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na debljinu od 5 mm. Razvaljano tijesto stavite na nadjev i pritom ga gužvajte, tj. rukom oblikujte «nabore».

Ja se ne trudim oko tih nabora, budite sretni što sam uopće razvaljala gornji dio tijesta, a ne da se još bavim i estetikom tih nabora!

Image and video hosting by TinyPic


Sa svih strana slijepite krajeve donjeg i gornjeg tijesta.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 35 min. tj. da porumeni.
Poslužite mlaku.


*Recept se temelji na receptu s bloga Gastro fusion.




Post je objavljen 27.01.2011. u 08:17 sati.