Slana varijanta sa sirom (oko 300 g svježeg sira, sol i žlica kiselog vrhnja).
Slana (vegetarijanska) pizza-verzija (2-3 žlice kečapa, oko 150 g tvrdog naribanog sira, oko 100 g kockica Fete, origano).
Slatka varijanta s nadjevom od čokolade (oko 170 g čokolade za kuhanje rastopljene s oko 80 g margarina pa ohlađene, ali da se može razmazivati).
Slatka varijanta (5-6 žlica pekmeza).
Tijesto
700 g glatkog brašna
malo šećera i soli
1 suhi kvasac (7 g)
350-400 ml mlake vode
Za premazivanje
250 g hladnog margarina
Nadjev po želji
(slani ili slatki)
Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite sve sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata.
Možete staviti više ili manje soli i šećera, ovisno o tome želite li slatko, slano ili neutralno tijesto.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela: jedan dio neka bude malo veći od drugog.
Manji dio tijesta razvaljajte (otprilike 5 mm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću ribeža (za jabuke) po razvaljanom tijestu naribajte dio margarina (oko 50 g).
Gornji i donji kraj tijesta preklopite do sredine, da se na sredini dotiču.
Po tijestu opet naribajte dio margarina (oko 50 g).
Lijevi i desni kraj tijesta preklopite prema sredini: najprije jedan kraj pa drugi preko njega.
Napravljeni zamotuljak pokrijte krpom i ostavite sa strane.
Margarin se lakše riba kad je hladan, najbolje ga je tijekom procesa pripreme, dok ga ne upotrebljavate – staviti u hladnjak.
Uzmite veći dio tijesta pa s njim ponovite isti postupak kao i s prethodnim dijelom: razvaljajte ga na 5 mm debljine, po tijestu naribajte dio margarina (oko 75 g).
Gornji i donji kraj tijesta preklopite do sredine, da se na sredini dotiču. Po tijestu naribajte ostatak margarina (oko 75 g).
Lijevi i desni kraj tijesta preklopite prema sredini: najprije jedan kraj pa drugi preko njega.
Taj dio tijesta pokrijte krpom i ostavite sa strane, pa sad uzmite onaj manji dio tijesta. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu, ali tako da gornja strana bude okrenuta prema dolje. Razvaljajte ga ne debljinu od, otprilike, 5 mm i stavite u lim obložen papirom za pečenje.
Na tijesto rasporedite nadjev po želji.
Uzmite veći dio tijesta, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na debljinu od 5 mm. Razvaljano tijesto stavite na nadjev i pritom ga gužvajte, tj. rukom oblikujte «nabore».
Ja se ne trudim oko tih nabora, budite sretni što sam uopće razvaljala gornji dio tijesta, a ne da se još bavim i estetikom tih nabora!
Sa svih strana slijepite krajeve donjeg i gornjeg tijesta.
Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 35 min. tj. da porumeni.
Poslužite mlaku.
*Recept se temelji na receptu s bloga Gastro fusion.
|