******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sastojci
300 g tjestenine po izboru
1 kg kruški
sok 1 limuna
3 jaja
75 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
1 čajna žlica cimeta
1 žlica maslaca
Tjesteninu skuhajte u malo posoljenoj vodi i ocijedite ju.
Kruške ogulite, narežite na osmine i odrežite središnji dio s košticama. Nakapajte ih limunovim sokom.
Izmiksajte jaja s obje vrste šećera i cimetom. Dodajte mlijeko.
Čokoladu ugrubo nasjeckajte nožem.
U namaštenu vatrostalnu posudu stavite polovicu tjestenine. Na nju u krug posložite polovicu kruški, posipajte ih polovicom nasjeckane čokolade. Prekrijte ostatkom tjestenine, a gore opet stavite kruške.
Prelijte smjesom od jaja.
Posipajte s dvije žlice šećera i posložite na listiće narezan maslac.
Posudu pokrijte aluminijskom folijom da se tjestenina tijekom pečenja ne osuši.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 min.
Zatim maknite foliju i još kratko zapecite (da se smjesa od jaja ne razlijeva).
Pečeni složenac izvadite iz pećnice i posipajte ostatkom nasjeckane čokolade, poslužite odmah.
Sastojci
oko 8 šnita (starog) kruha ili 4 mliječna peciva (brioša); mogu i (stare) žemlje
500 g jabuka
3 žlice iscijeđenog limunovog soka
50 g meda
malo cimeta
6 jaja
40 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca + krušne mrvice
Jabuke ogulite, očistite i narežite na ploškice.
U lonac stavite med, limunov sok i cimet i sve zagrijte na laganoj vatri pa onda dodajte ploškice jabuka. Dinastajte ih oko 5 min.
Kruh ili peciva narežite na tanke ploške.
Uzmite 2 jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke i preostala 4 jaja umutite sa šećerom i slatkim vrhnjem. Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte.
Vatrostalnu posudu namastite i posipajte krušnim mrvicama.
U posudu stavite sloj kruha, prelijte ga sa malo preljeva od jaja i onda stavite sloj (toplih) jabuka i tako redajte slojeve, završite slojem kruha koji prelijte ostatkom preljeva.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva, oko 25 min.
Složenac poslužite topao (može i hladan), uz izmiksano slatko vrhnje.
Sastojci
1,5 kg blitve (ili špinata)
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2-3 žlice krušnih mrvica
3 jaja + 4-5 kuhanih jaja
sol, papar
muškatni oraščić
+
masnoća i krušne mrvice za kalup
Blitvi odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, sitno ju nasjeckajte nožem.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ih na rastopljenom maslacu. Zatim dodajte nasjeckanu blitvu i kratko popržite da tekućina ispari.
Blitvu ostavite da se malo ohladi, a onda joj dodajte tri umućena jaja i mrvice pa sve pikantno začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Uski, visoki kalup (otprilike 25 cm x 11 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama.
U kalup utisnite pola smjese od blitve i onda po dužini kalupa na smjesu poredajte kuhana, oljuštena jaja, jedno za drugim; prekrijte ostatkom smjese od blitve.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Pitu ostavite da se napola ohladi u kalupu, a onda ju istresite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
Sastojci
250 g špageta
300 g mahuna
250 g šampinjona
1 crvena paprika
250 g mrkve
3 češnja češnjaka
2 žlice ulja
po pola svežnja peršinovog i mažuranovog lišća
1 čajna žlica suhog kumina
2-3 jaja
oko 150 ml kiselog vrhnja ili mlijeka
100 g naribanog sira (Gauda…)
50 g suncokretovih sjemenki
sol, papar
Mahunama odrežite krajeve, narežite ih na manje komade, skuhajte ih u posoljenoj vodi, ocijedite ih, isplahnite ih hladnom vodom i ostavite da se ocijede.
Papriku operite, očistite i narežite na rezance.
Mrkvu očistite i naribajte.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Začinsko bilje operite, posušite ubrusom i sitno nasjeckajte.
Šampinjone možete oprati tako da ih posipate brašnom i onda ih lagano isperete u vodi. Narežite ih na ploške. Zagrijte ulje i dodajte šampinjone pa ih pržite 5 min. na umjerenoj temperaturi.
Dodajte papriku, mrkvu i češnjak.
Pržite na laganoj vatri da povrće omekša.
Zatim dodajte ocijeđene mahune, kumin i začinsko bilje. Još kratko popržite, a onda maknite s vatre i začinite solju i paprom.
Špagete skuhajte i ocijedite.
U nauljenoj posudi za pečenje oblikujte oko 4 gnijezda od špageta i svako napunite pripremljenim nadjevom (ostatak nadjeva možete rasporediti uokolo).
Umutite jaja s vrhnjem ili mlijekom i njime prelijte gnijezda, odozgo posipajte naribanim sirom.
Zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, oko 40 min.
Kako se tjestenina ne bi osušila možete posudu za pečenje pokriti aluminijskom folijom i skinuti ju tek pred sam kraj pečenja.
Ovisno o veličini posude, možete napraviti više ili manje prelijeva od vrhnja/mlijeka i jaja.
Pečena gnijezda posipajte suncokretovim sjemenkama i odmah poslužite.
Ne morate koristiti gljive, a možete upotrijebiti i druge vrste povrća.