Sastojci
oko 8 šnita (starog) kruha ili 4 mliječna peciva (brioša); mogu i (stare) žemlje
500 g jabuka
3 žlice iscijeđenog limunovog soka
50 g meda
malo cimeta
6 jaja
40 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca + krušne mrvice
Jabuke ogulite, očistite i narežite na ploškice.
U lonac stavite med, limunov sok i cimet i sve zagrijte na laganoj vatri pa onda dodajte ploškice jabuka. Dinastajte ih oko 5 min.
Kruh ili peciva narežite na tanke ploške.
Uzmite 2 jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke i preostala 4 jaja umutite sa šećerom i slatkim vrhnjem. Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte.
Vatrostalnu posudu namastite i posipajte krušnim mrvicama.
U posudu stavite sloj kruha, prelijte ga sa malo preljeva od jaja i onda stavite sloj (toplih) jabuka i tako redajte slojeve, završite slojem kruha koji prelijte ostatkom preljeva.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva, oko 25 min.
Složenac poslužite topao (može i hladan), uz izmiksano slatko vrhnje.
|