Sastojci
1,5 kg blitve (ili špinata)
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2-3 žlice krušnih mrvica
3 jaja + 4-5 kuhanih jaja
sol, papar
muškatni oraščić
+
masnoća i krušne mrvice za kalup
Blitvi odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, sitno ju nasjeckajte nožem.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ih na rastopljenom maslacu. Zatim dodajte nasjeckanu blitvu i kratko popržite da tekućina ispari.
Blitvu ostavite da se malo ohladi, a onda joj dodajte tri umućena jaja i mrvice pa sve pikantno začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Uski, visoki kalup (otprilike 25 cm x 11 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama.
U kalup utisnite pola smjese od blitve i onda po dužini kalupa na smjesu poredajte kuhana, oljuštena jaja, jedno za drugim; prekrijte ostatkom smjese od blitve.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Pitu ostavite da se napola ohladi u kalupu, a onda ju istresite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
|