Sastojci
250 g špageta
300 g mahuna
250 g šampinjona
1 crvena paprika
250 g mrkve
3 češnja češnjaka
2 žlice ulja
po pola svežnja peršinovog i mažuranovog lišća
1 čajna žlica suhog kumina
2-3 jaja
oko 150 ml kiselog vrhnja ili mlijeka
100 g naribanog sira (Gauda…)
50 g suncokretovih sjemenki
sol, papar
Mahunama odrežite krajeve, narežite ih na manje komade, skuhajte ih u posoljenoj vodi, ocijedite ih, isplahnite ih hladnom vodom i ostavite da se ocijede.
Papriku operite, očistite i narežite na rezance.
Mrkvu očistite i naribajte.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Začinsko bilje operite, posušite ubrusom i sitno nasjeckajte.
Šampinjone možete oprati tako da ih posipate brašnom i onda ih lagano isperete u vodi. Narežite ih na ploške. Zagrijte ulje i dodajte šampinjone pa ih pržite 5 min. na umjerenoj temperaturi.
Dodajte papriku, mrkvu i češnjak.
Pržite na laganoj vatri da povrće omekša.
Zatim dodajte ocijeđene mahune, kumin i začinsko bilje. Još kratko popržite, a onda maknite s vatre i začinite solju i paprom.
Špagete skuhajte i ocijedite.
U nauljenoj posudi za pečenje oblikujte oko 4 gnijezda od špageta i svako napunite pripremljenim nadjevom (ostatak nadjeva možete rasporediti uokolo).
Umutite jaja s vrhnjem ili mlijekom i njime prelijte gnijezda, odozgo posipajte naribanim sirom.
Zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, oko 40 min.
Kako se tjestenina ne bi osušila možete posudu za pečenje pokriti aluminijskom folijom i skinuti ju tek pred sam kraj pečenja.
Ovisno o veličini posude, možete napraviti više ili manje prelijeva od vrhnja/mlijeka i jaja.
Pečena gnijezda posipajte suncokretovim sjemenkama i odmah poslužite.
Ne morate koristiti gljive, a možete upotrijebiti i druge vrste povrća.
*Recept je iz časopisa Tjestenine, br. 1, 2005.
Post je objavljen 04.09.2009. u 10:18 sati.