Ovo je jedan od onih kolača koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Nisam poklonik veganske prehrane iako povremeno neki takav recept zaluta u moju kuhinju. Zapravo, ima više takvih recepata koji zalutaju u moju kuhinju, ali rijetki se tamo «zadrže» . U zadnja 3-4 mjeseca radila sam tri kolača koji spadaju u vegansku ili vegetarijansku prehranu (neki su kompletno lišeni proizvoda životinjskog podrijetla, neki sadrže mliječne proizvode, ali ne sadrže jaja itd.). Od ta tri recepta meni je samo ovaj jestiv . Ona druga dva recepta koje sam isprobala, ne da mi se ne sviđaju , nego za mene su ti kolači bili na rubu jestivosti , zapravo, meni su bili tako odvratni da su završili u smeću!
Dakle, jedino je ovaj kolač izbjegao kantu za smeće . Naravno, nemojte očekivati neku vrhunsku deliciju, ali s obzirom na sastojke i trud uložen u izradu, ovo je sasvim pristojan kolač.
Recept je s neke internetske stranice, ali ne znam više s koje, ako se sjetim, stavit ću link.
U kompjuterskim folderima, u časopisima itd. imam zabilježene vegansko-vegetarijanske recepte koje namjeravam isprobati. Kad čitam neke od njih čini mi se da mi netko želi prodati mačka u vreći . Jedan od tih recepata zove se «Kolač bez jaja». I zaista, među sastojcima se ne navode jaja, ali navodi se majoneza – a nigdje nije naglašeno da to treba biti majoneza bez jaja (ili se to podrazumijeva?) . A i kad smo kod tih majoneza bez jaja; kakva je majoneza potrebna za taj recept: tzv. tofuneza ili možda neka druga veganska/vegetarijanska majoneza (npr. od sojinog brašna)?
Nisam još isprobala taj recept, ako ikad probam, javim (jel´ to jestivo) .
Zasada, evo recepta za kolač koji smatram jestivim i koji mi se (s obzirom na sastojke i uloženi trud) čak donekle i sviđa.
Sastojci
280 g oštrog pšeničnog brašna
200-250 g šećera
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
na vrhu noža soli
2 žlice kakaa
125 ml biljnog ulja
100 g pekmeza (glatkog i mekanog, tj. izmiksanog ili dobro promiješanog)
1 čajna žlica arome vanilije
240 ml hladne vode
1 čajna žlica octa
U posudu stavite brašno, šećer, sodu, sol i kakao pa promiješajte. Zatim dodajte ulje, pekmez, aromu te vodu pomiješanu s octom i sve izmiješajte (izmiksajte) da dobijete glatku smjesu.
Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko pola sata (provjerite čačkalicom je li pečeno).
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Po želji, prelijte ga čokoladnom glazurom, posipajte nasjeckanom čokoladom... (naravno, u originalu se upotrebljava čokolada bez sastojaka životinjskog podrijetla; ja nisam tako revna).
Post je objavljen 05.01.2011. u 08:17 sati.