Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kakao kolač s pekmezom

Ovo je jedan od onih kolača koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Nisam poklonik veganske prehrane iako povremeno neki takav recept zaluta wave u moju kuhinju. Zapravo, ima više takvih recepata koji zalutaju zujo u moju kuhinju, ali rijetki se tamo «zadrže» rolleyes. U zadnja 3-4 mjeseca radila sam tri kolača koji spadaju u vegansku ili vegetarijansku prehranu (neki su kompletno lišeni proizvoda životinjskog podrijetla, neki sadrže mliječne proizvode, ali ne sadrže jaja itd.). Od ta tri recepta meni je samo ovaj jestiv njami. Ona druga dva recepta koje sam isprobala, ne da mi se ne sviđaju nono, nego za mene su ti kolači bili na rubu jestivosti zaliven, zapravo, meni su bili tako odvratni puknucu da su završili u smeću! cry
Dakle, jedino je ovaj kolač izbjegao kantu za smeće sretan. Naravno, nemojte očekivati neku vrhunsku deliciju, ali s obzirom na sastojke i trud uložen u izradu, ovo je sasvim pristojan kolač. yes
Recept je s neke internetske stranice, ali ne znam više s koje, ako se sjetim, stavit ću link.

U kompjuterskim folderima, u časopisima itd. imam zabilježene vegansko-vegetarijanske recepte koje namjeravam isprobati. Kad čitam neke od njih čini mi se da mi netko želi prodati mačka u vreći rolleyes. Jedan od tih recepata zove se «Kolač bez jaja». I zaista, među sastojcima se ne navode jaja, ali navodi se majoneza – a nigdje nije naglašeno da to treba biti majoneza bez jaja (ili se to podrazumijeva?) eek. A i kad smo kod tih majoneza bez jaja; kakva je majoneza potrebna za taj recept: tzv. tofuneza ili možda neka druga veganska/vegetarijanska majoneza (npr. od sojinog brašna)?
Nisam još isprobala taj recept, ako ikad probam, javim (jel´ to jestivo) zaliven.

Zasada, evo recepta za kolač koji smatram jestivim i koji mi se (s obzirom na sastojke i uloženi trud) čak donekle i sviđa. cerek


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
280 g oštrog pšeničnog brašna
200-250 g šećera
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
na vrhu noža soli
2 žlice kakaa
125 ml biljnog ulja
100 g pekmeza (glatkog i mekanog, tj. izmiksanog ili dobro promiješanog)
1 čajna žlica arome vanilije
240 ml hladne vode
1 čajna žlica octa


U posudu stavite brašno, šećer, sodu, sol i kakao pa promiješajte. Zatim dodajte ulje, pekmez, aromu te vodu pomiješanu s octom i sve izmiješajte (izmiksajte) da dobijete glatku smjesu.

Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko pola sata (provjerite čačkalicom je li pečeno).

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Po želji, prelijte ga čokoladnom glazurom, posipajte nasjeckanom čokoladom... (naravno, u originalu se upotrebljava čokolada bez sastojaka životinjskog podrijetla; ja nisam tako revna).




Post je objavljen 05.01.2011. u 08:17 sati.