Kod mene su juhe jako rijetko na repertoaru - zato što ih ne volim! Znam da većina ljudi juhu jede svaki dan , i u mojoj obitelji svi svaki dan jedu juhu – osim mene, prođe i po par mjeseci da nisam jela juhu i uopće mi ne fali . No, povremeno i kod mene zaluta koja juha. Ove dvije dolje navedene juhe nisu ništa posebno, ali definitivno su dobile prolaznu ocjenu: daleko su mi ukusnije od onih nekih bistrih, kuhanih juhica u kojima plivaju npr. rezanci .
Hladna juha od cikle i jogurta
Ovaj recept je iz kulinarske emisije Večera za 5, s obzirom na to kako se takve emisije pobožno gledaju u Hrvatskoj, recept je većini sigurno poznat. Ja ne gledam tu emisiju, pa sam recept pokupila od kolegice, a drznula sam se nešto i promijeniti….
Sastojci
1 staklenka cikle
2-3 svježa krastavca
1 manji crveni luk
3 češnja češnjaka
2 kuhana jaja
1 l jogurta
200 g kiselog vrhnja
200 ml vode
sol, papar, šećer
nasjeckano svježe peršinovo lišće
Krastavce ogulite i narežite na okrugle ploške.
Obje vrste luka oljuštite i nasjeckajte.
Jaja narežite na ploške ili kocke.
U posudi pomiješajte jogurt, vrhnje i vodu. Dodajte narezano povrće, ciklu iz staklenke (ne trebate ju ocijediti, ali možete) i jaja, pa začinite solju, paprom i po potrebi, šećerom. Dobro promiješajte.
Juhu stavite u hladnjak i dobro rashladite prije posluživanja. Posipajte ju svježim peršinovim lišćem.
Ruska hladna juha
Ova juha je gotovo ista kao i prethodna, razlikuje se jedino po vrstama povrća koje se upotrebljavaju. Recept je iz časopisa Burda Moden.
Sastojci
4 veće čvrste crvene rajčice (može i malo žutih, sitnih)
1-2 svježa krastavca
1 manji crveni luk
3 češnja češnjaka
2 kuhana jaja
2 žlice kuhane cikle, narezane na kockice (može i kisela cikla iz staklenke)
šaka svježeg sitno nasjeckanog vlasca i kopra
1 l jogurta
125 g kiselog vrhnja
50 ml mineralne vode
sol, papar, šećer
limunov sok ili ocat
Rajčice možete prelijati kipućom vodom i oguliti, ali mogu ostati i neoguljene.
Prepolovite ih, odstranite vodenasti dio s košticama (taj dio se ne upotrebljava u salati da ju ne razvodeni). Narežite ih na kockice.
Krastavac ogulite i narežite na okrugle ploške.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Kuhana jaja narežite na ploške ili kockice.
U posudi pomiješajte jogurt, vrhnje i vodu, začinite solju, paprom šećerom i limunovim sokom. Zatim dodajte sve ostale sastojke (povrće, jaja, začinsko bilje) i promiješajte.
Juhu stavite u hladnjak i dobro rashladite prije posluživanja.
Možete ju poslužiti s poprženim kockicama kruha.
Post je objavljen 12.08.2011. u 08:09 sati.