Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Slane ploške s vrhnjem

Ove slane ploške nisu bitno drugačije od Slanih jogurt-kocki za koje sam nedavno unijela recept sretan; ali ipak, drugačije su smijeh, između ostalog i zbog vrhnja koje ovaj put prevladava rofl. Zato su to ploške s vrhnjem cerek.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Biskvitna kora
2 jaja
50 ml ulja
125 ml jogurta
4 žlice brašna
pola praška za pecivo
sol, papar

Nadjev
200 g jogurta
400 g kiselog vrhnja
20 g bijele želatine u prahu
sol, papar
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
+
10ak sitnih kiselih krastavaca i 10ak sitnih kruškolikih žutih (ili crvenih) tvrđih (ne prezrelih) rajčica

Premaz + ukrašavanje
100 ml jogurta
200 ml kiselog vrhnja
10 g bijele želatine u prahu
sol, papar
+
sitne, čvrste crvene i žute (kruškolike) rajčice, sitno nasjeckano svježe začinsko bilje (vlasac, bosiljak, peršinovo lišće; količina po želji)

Preljev
300 ml vode
1 čajna žlica Vegete, sol
10 g bijele želatine u prahu



Za biskvitnu koru, u posudi izmiksajte jaja i ulje pa stalno miksajući dodajte jogurt. Zatim dodajte brašno, sol, papar i prašak pa sve lagano promiješajte pjenjačom.
Lim (25 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10ak min. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije tanke kore.


Za nadjev, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, dobro začinite solju i paprom, dodajte češnjak.

Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
Kisele krastavce ocijedite i obrišite ubrusom. Rajčice operite i obrišite.


Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom.
Smjesu stavite u hladnjak na oko 5 min. da se malo stvrdne, pazite da se ne stvrdne potpuno.

Jednu koru stavite na dno lima obloženog papirom za pečenje (stranice lima trebale bi biti visoke barem 6,5 cm). Na koru ravnomjerno rasporedite polovicu malo stvrdnutog nadjeva od jogurta. U nadjev lagano utisnite (polegnite) krastavce i rajčice ostavljajući dovoljno prostora među njima.
Pazite da na stavljate povrće jedno previše blizu drugog, između povrća sa svih strana mora biti «deblji» sloj nadjeva – kad se nadjev stvrdne on će povrće držati na mjestu i kolač će se dati rezati (ako između povrća ima malo nadjeva, sve će bit tek «labavo» povezano pa će se tijekom rezanja povrće «čupati» van i ploške će biti «nestabilne»).

Po složenom povrću i između njega(!) rasporedite ostatak nadjeva, i poklopite drugom korom, lagano pritisnite.


Za premaz, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, dobro začinite solju i paprom.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.

Operite, obrišite i prepolovite rajčice za ukrašavanje.

Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom. U smjesu umiješajte 2/3 nasjeckanog začinskog bilja.
Smjesu nakratko stavite u hladnjak (na manje od 5 min., pazite da se ne stvrdne do kraja).

Napola stvrdnutu smjesu rasporedite po gornjoj kori. Dok se smjesa nije stvrdnula u nju utisnite prepolovljene ili cijele rajčice, a između njih rasporedite malo nasjeckanog začinskog bilja.

Slani kolač stavite u hladnjak na 30ak min.

Za preljev, želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
300 ml vode pomiješajte s Vegetom i malo soli, pa ju procijedite kroz gazu ili cjedilo za čaj (zbog onih «mrvica» od, valjda mrkve i drugih stvarčica koje plivaju u Vegeti).
Procijeđenu vodu stavite u lonac i zagrijte ju (ne treba zakuhati), maknite ju sa štednjaka pa u nju dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se želatina rastopi. Tekućinu ostavite da se malo ohladi pa oko 1/3 žlicom polako prelijte preko povrća na kolaču. Kolač vratite u hladnjak na 30ak min. da se taj sloj stvrdne. Preostali preljev za to vrijeme ostavite na sobnoj temperaturi (nemojte ga stavljati u hladnjak da se ne stvrdne). Kad se prvi sloj preljeva na kolaču stvrdnuo, na njega rasporedite preostali preljev i sve vratite u hladnjak.

Slani kolač ostavite u hladnjaku par sati da očvrsne i rashladi se. Režite ga tankim, oštrim nožem i poslužite kao prilog.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic





Post je objavljen 19.08.2011. u 08:12 sati.