Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Čupavci

Već se na mojim blogovima moglo čitati da ne volim biskvitne kolače tuzan, tj. kolače bez kreme koji se sastoje pretežno od biskvita, kao npr. tzv. mramorne kolače i sve one biskvitne varijante kuglofa (i sličnih kolača) - koji kreme nisu vidjeli rolleyes. Radim ja povremeno takve stvarčice, kad npr. nekamo moram nosati kolač: «beskremaste» kolače je lako transportirati, ali ja uopće ne dolazim u napast da bih jela takav kolač.

No, još kao klinka voljela sam jedan kolač koji svrstavam u skupinu biskvitnih kolača, a to su: Čupavci. Ok, možda nije klasičan biskvitni kolač, i izvana ima čokoladni preljev i kokos – ali to je uistinu jedini biskvitni kolač koji mi se sviđa sretan. Dok sam bila klinka – to je bio jedini beskremasti kolač koji sam jela cerek. Iako, što sam starija, ni Čupavci mi nisu interesantni kao prije – ja sam se totalno prebacila na (puno)kremaste kolače njami. Ali povremeno se na repertoaru nađu i Čupavci. Inače ih radim prema receptu iz mamine bilježnice, no ovaj put radila sam po receptu s bloga Recepti iz moje bilježnice.





Biskvit
3 jaja
13 žlica ulja
16 žlica brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka

Oblog
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
200 ml mlijeka
200 ml šećera
2 žlice ruma
+
kokosovo brašno


Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke stavite u posudu pa izmiksajte snijeg, pa im postupno dodavajte šećer i dobro sve izmiksajte. Zatim dodavajte ulje, 6 žlica brašna, prašak, jedan po jedan žumanjak, mlijeko i preostalo brašno, sve kratko izmiksajte.
Lim (oko 25 cm x 35 cm) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite).
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da se biskvit počne odvajati od stranica.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za kremu, u lonac stavite margarin, čokoladu, šećer i mlijeko pa sve miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da se otopi. Kad zakuha, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.

Biskvit izrežite na kocke željene veličine.

Kocke biskvita umačite u kremu pa ih uvaljajte u kokos.

Ja pomoću vilice umočim kocku biskvita sa svih strana u čokoladnu smjesu, zatim ju izvadim i pričekam da se višak smjese ocijedi, te kocku odložim na komad papira za pečenje kako bi se još dodatno ocijedila (da mi se sav kokos ne zamrlja s viškom smjese). Na isti način u smjesu umočim još 3-4 kocke pa ih odložim na papir za pečenje. Nakon toga uzmem prvu kocku koja se cijedila na papiru i uvaljam ju u kokos, a onda i preostale kocke. Tada opet umočim par idućih kocki biskvita u smjesu i redam ih na papir za pečenje i kad se malo ocijede uvaljam ih u kokos, i tako redom.






Post je objavljen 30.12.2011. u 08:19 sati.