Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Medeni pužići s kivijem

Nakon što sam u časopisu Lisa: Čarolija okusa otkrila recept sretan za varijantu s jagodama, uslijedila je moja varijanta s rabarbarom, pa s lubenicom, pa onda sa šljivama, a nakon toga i s bazginim bobicama, a onda s bananama, ali i malinama, pa s dunjama, a zatim i s bundevom, a onda i s narančama. fino

Već dugo razmišljam o varijanti s kivijem, morala sam probati. I jako mi se sviđa to mi je jedna od najboljih varijanti. cerek

Kao i uvijek kad radim ove pužiće, upotrijebila sam Dr Oetker želirni šećer (pakiran je u paket od 500 g).
U prijašnjim receptima za ove «pužiće» pisala sam o «šećeru za želiranje»: to je smjesa za želiranje kojoj je već dodan šećer, koristi se za brzo ukuhavanje voća, tj. kuhanje pekmeza i želea. Postoji i «mješavina za želiranje» kojoj nije dodan šećer.
Ako nemate mješavinu želirnog šećera, nego samo smjesu za želiranje bez šećera: najbolje bi bilo da u posudi dobro promiješate 500 g šećera kristala i taj paketić od (otprilike) 25 g smjese za želiranje – i onda upotrijebite 7 žlica te smjese kao želirni šećer za ukuhavanje voća; ostatak pripremljene smjese možete spremiti u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu i buduće upotrebljavati ili za kuhanje pekmeza/želea ili ovakve pužiće.

Osim želirnog šećera, dodala sam i šećer kristal, jer bi meni to inače bilo previše kiselo.




Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac: 7 g (ili pola kocke svježeg: 15ak g)
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
80 g margarina
50 g meda

Nadjev
5 kivija (oko 400 g)
7 žlica želirnog šećera za ukuhavanje voća (npr. Dr Oetker)
2 žlice šećera kristala
40 g margarina/maslaca, narezanog na komadiće


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.
Kivi ogulite i narežite na male kockice veličine 0,5-1 cm.
Okrugli lim promjera oko 26-30 cm obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine oko 60 cm x 35 cm.
Po tijestu rasporedite komadiće kivija i sve ravnomjerno posipajte želirnim šećerom i šećerom kristalom.

Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ovaj put sam narezala 14 komada).
Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje. U pužiće ugurajte margarin narezan na komadiće.




Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 40 min. Ako pužići odozgo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.


Pečene pužiće ostavite da se ohlade.



Post je objavljen 26.11.2011. u 15:00 sati.