Kada su u pitanje nepečene salamice/roladice nisam dosljedna u dodavanju (sirovih) jaja. Baš i ne volim sirova jaja jelima, ali toleriram 1-2, iako dovoljno je i 1 pokvareno jaje pa da svi završe na Hitnoj.
Nedavno sam unijela recept za Svitak s keksima u koji ide 1 sirovo jaje.
Danas prezentiram Salamicu od keksa i maka koja se radi bez jaja.
Moja mama voli raditi Roladicu od oraha u koju ide snijeg od 1 bjelanjka (moram jednom to pofotkati pa ću unijeti i taj recept)
Te sve nepečene salamice/roladice mogu se raditi sa sirovim jajima, ali i bez njih (pritom treba otkriti pravi omjer maslaca i nekog tekućeg dodatka: mlijeka, kuhane kave, ili npr. soka od naranče iz tetrapaka, može i malo ruma itd., koji bi smjesu držao na okupu, tj. slijepio ju).
Ovaj recept temelji se na receptu s Coolinarike, ali ja taj recept tamo više ne mogu naći, valjda je obrisan. I u originalu to nije salamica, nego se pola smjese od keksa i maka stavi u uski kalup i onda se u smjesi rade udubljenja i onda se to puni nekakvim kremama i gore se stavi ostatak smjese… Nikad nisam radila tu varijantu, nego sam preuzela omjer sastojaka za izradu smjese od keksa i maka (u koju ja dodam žele bombone i onda oblikujem salamicu).
Ovi omjeri mlijeka i maslaca odnose se na «obični» mljeveni mak. Ako kupite tzv. «nadjev od maka», trebate uzeti u obzir činjenicu da je on već termički obrađen pa mu treba dodati puno manje tekućine (ako nalijete previše mlijeka, dodajte još keksa ili tog maka). U takve kupovne nadjeve već su dodani narančina/limunova kora, rum, (vanilin) šećer,… - pa možete npr. dodati manje šećera (ako vam se nadjev, samo po sebi, čini dovoljno sladak).
Sastojci
oko 250 ml mlijeka (+/-)
60 g margarina
60 g šećera
100 g mljevenog maka
300 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Leibnitz,…)
+
250 g žele bombona
Mlijeko zakuhajte pa maknite s vatre. Dodajte šećer, mak i narezani margarin pa dobro promiješajte. Zatim dodajte mljevene kekse i miješajte da se sastojci povežu, na kraju dodajte i narezane žele bombone. Smjesu, po potrebi, ostavite da se malo ohladi, pa oblikujte salamu.
Stavite ju u hladnjak na par sati da se stegne. Režite oštrim, tankim nožem.
|