Krema
200 g čokolade za kuhanje
2 čajne žlice kakaa
2 vanilin šećera
300 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
+
12 suhih šljiva
rum
Biskvit
300 g čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa
5 jaja
170 g šećera
170 g brašna
170 g margarina ili maslaca
100 g mljevenih badema ili oraha
Za kremu, zagrijte neizmiksani biljni šlag (ili slatko vrhnje) na niskoj temperaturi, maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu, kakao i vanilin šećer pa miješajte da se čokolada rastopi.
Smjesu stavite u hladnjak da se zgusne, da bude maziva (može i u zamrzivač, prije će biti gotovo, ali pazite da se ne zamrzne).
Šljive operite u hladnoj vodi, ocijedite ih i sitno nasjeckajte pa ih prelijte malo razvodnjenim rumom. Ostavite ih tako oko 1 sat.
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom.
Čokoladu i margarin/maslac otopite na pari i ostavite da se smjesa malo ohladi pa ju primiješajte žumanjcima, dodajte i mljevene bademe/orahe, brašno, a zatim lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (35 cm x 20 cm).
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i pecite oko 40 min. Pečeni biskvit ostavite 10ak min. u isključenoj, zatvorenoj pećnici, a onda ga izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Šljive ocijedite, sačuvajte rum u kojem su se močile.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno i obje kore natopite rumom u kojem su se močile šljive.
Ostavite 1/3 kreme za premazivanje kolača odozgo, a u ostatak kreme umiješajte šljive.
Jednu koru biskvita namažite kremom sa šljivama i poklopite drugom korom, a nju odozgo premažite sačuvanom kremom (kremu možete zagladiti, ili ju «nalupati» donjom stranom žlice da izgleda «čupavo» - za tu varijantu sam se ja odlučila).
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Žena +: Slatki Božić, godina 2005., br. 2.
Post je objavljen 02.03.2010. u 09:00 sati.