Ova torta rađena je po uzoru na neke prijašnje, npr. Prugastu šarlotu, Parfe šarlotu s jabukama, Zebrastu šarlotu za klince, Još jednu parfe šarlotu s jabukama, Šarlotu s kruškama te Zebrastu šarlotu.
Biskvitni obruč
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
+
pekmez po želji
Biskvitne kore
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Krema
500 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od vanilije
8 žlica šećera
150 g bijele čokolade s kokosom (može i bez kokosa)
170 g mekanog margarina/maslaca
Ukrašavanje
oko 80 g kokosovog brašna
aroma ili boja po želji
Za biskvitni obruč, u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.
Lim (38 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 10 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.
Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».
Kad se biskvit ohladi, «smanji se».
Moj ohlađeni biskvit bio je dimenzija, oko 36 cm x 30 cm.
Po potrebi s biskvita ogulite kožicu (ja ju gulim jer mi je inače teško razmazati pekmez po biskvitu).
Biskvit prerežite jednom okomito po sredini (s duže strane: 36 cm): da dobijete dva biskvita veličine 18 cm x 30 cm.
Jedan komad sasvim, sasvim tanko premažite pekmezom i poklopite drugim biskvitom.
Tako složene biskvite prerežite okomito po sredini (na sredini duže strane: 30 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 18 cm x 15 cm).
Jedna od tih komada odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite drugi komad.
Odozgo također namažite tanki sloj pekmeza.
Tako složene biskvite stavite u zamrzivač na koji sat (kad se malo namrznu, lakše se režu, ne drobe se).
Rashlađene biskvite izvadite iz zamrzivača i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 15 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 18 cm x 7,5 cm.
Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 7,5 cm).
Svakoj odrezanoj ploški možete sa strane pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da sve budu glatke, ravne i jednake veličine.
Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.
Narezane ploške slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite na pravilan redoslijed: biskvit-pekmez-biskvit-pekmez, biskvit-pekmez…).
Za biskvitne kore, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije biskvitne kore.
Za kremu, u lonac stavite 350 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi 1-2 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi, povremeno ju promiješajte (možete ju staviti u sudoper napunjen hladnom vodom).
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.
Ja sam upotrijebila bijelu čokoladu s kokosom. Možete upotrijebiti i čokoladu bez kokosa - pa po želji na kraju u kremu umiksajte 2-3 žlice kokosovog brašna.
Na dno pladnja, unutar «biskvitnog obruča» stavite jednu okruglu koru.
Iako se biskvit «smanjio» kad se ohladio, moj biskvit bio je «preširok» da bi stao unutar biskvitnog obruča – pa sam svaku koru još malo smanjila, uokolo sam nožem odrezala oko 5 mm.
Biskvit natopite mlijekom (pomiješanim s malo ruma) i premažite ga polovicom kreme. Na to stavite drugu biskvitnu koru i lagano ju utisnite u kremu. Pazite da kremu razmažete do «biskvitnog obruča», a kad utisnete biskvit u nju, «višak» kreme bi se trebao rasporediti sa strane: između biskvita i «biskvitnog obruča» – kako bi se kasnije taj «obruč» držao za tortu.
Tu biskvitnu koru također prelijte kojom žlicom mlijeka te premažite ostatkom kreme.
Kokosovom brašnu dodajte par kapi arome ili boje pa promiješajte i posipajte po tortu (ja sam upotrijebila aromu maline, jer sam i «biskvitni obruč» slijepila pekmezom od maline).
Tortu stavite u hladnjak na 4-5 sati da se dobro rashladi.
Prije posluživanja s torte skinite obruč i odlijepite papir.
Ovdje na «presjeku» torte vidi se da je «biskvitni obruč» izrazito žut, a «torta» se sastoji od još dvije biskvitne kore koje nisu žute, nego poprilično bljedunjave. Te kore su blijede zato što sam ih radila bez jaja - nisam imala doma !!!
Gore u receptu navedeni su sastojci za biskvit s jajima koji inače radim za ovu tortu, jer koliko vidim svi pobožno "štuju" te biskvite od jaja, a ovi "bezjajni" su kao "građani drugog reda".
Ako koga zanima, evo i recepta za ove kore bez jaja: (mjerna jedinica je šalica od 200 ml) - 2 šalice oštrog brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica mlijeka, pola šalice ulja, 1 paketić praška za puding od vanilije, 1 prašak za pecivo; po želji kurkuma ili curry u prahu – radi boje.
Pomiješajte sve navedene sastojke da dobijete "tekuću" smjesu kao za "klasični" biskvit, po potrebi dodajte više mlijeka. Kurkumu ili curry u prahu možete dodati da bi biskvit bio žute boje, ja ih ovaj put nisam upotrijebila i zato je biskvit blijed - meni ne smeta.
Smjesu odmah ulijte u okrugli kalup (promjera 24 cm) obložen papirom za pečenje (papir treba biti namašten i pobrašnjen).
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata. Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen: u sredinu zapiknite čačkalicu i ako je suha i čista biskvit je pečen.
Biskvit ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno. Dalje je sve isto kao što je gore opisano.
*Kurkuma i curry u prahu su začini koji se u kolače (biskvitne smjese) mogu dodati radi boje - da bi biskviti bili žuti.
Kurkuma je začin koji sam po sebi baš i nema neki okus, uglavnom se dodaje jelima npr. indijske kuhinje i to u kombinaciji s 10ak drugih začina pa se onda oni međusobno nadopunjuju.
Curry u prahu nije isto što i kurkuma. Curry je mješavina začina, a jedan od začina iz te mješavine je i kurkuma, a to su još i korijander, piskavica, đumbir, kumin, jod, kuhinjska sol, kajenski papar i škrobno brašno.
Post je objavljen 21.04.2011. u 08:18 sati.