Tijesto
1 suhi kvasac (7 g)
sol, šećer
2 jaja
200 ml jogurta
300 ml toplog mlijeka
3 žlice ulja
oko 800 g glatkog brašna
Ostalo
200 g hladnog margarina
+
žumanjak ili jaje za premazivanje
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite oko 700 g brašna pa dodajte jaja, jogurt, mlijeko, ulje, kvasac, malo soli i šećera te zamijesite glatko tijesto po potrebi dodavajući ostatak brašna.
Količinu šećera i soli odredite sami, ovisno o tome želite li slanu, slatku ili neutralnu varijantu (ja radim slanu: stavim pola čajne žlice šećera i jednu čajnu žlicu soli).
Zamiješeni tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Na polovicu tijesta naribajte (ili narežite) 100 g hladnog margarina pa preko njega preklopite drugi kraj tijesta.
Tijesto okrenite za 90 stupnjeva.
Ponovno ga razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Na polovicu tijesta opet naribajte ostatak hladnog margarina pa preko njega preklopite drugi kraj tijesta.
Sada tijesto okrenite za 90 stupnjeva i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 7 mm i narežite ga na trake širine oko 5 cm.
Svaku traku motajte oko njene vlastite osi, otprilike kao kad žmičete rublje, ili da izgleda kao «rolani konopac».
Jednu namotanu traku smotajte kao puža i stavite ju na sredinu posude za pečenje (promjera oko 35 cm; namaštene ili obložene papirom za pečenje).
Oko te smotane trake motajte sve ostale smotane trake.
Uključite pećnicu da se zagrije na 220 stupnjeva. Za to vrijeme ostavite pogaču na sobnoj temperaturi, premažite ju žumanjkom umućenim s malo mlijeka (ili cijelim jajetom, ili bjelanjkom).
Pogaču stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju 20ak min. - kada odozgo dobije boju, pokrijte ju aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 200 stupnjeva, pecite ju još 15ak min.
*Recept se temelji na receptu s Coolinarike.
|