opet nekamo treba utrpati mahune...
Sastojci za 4 osobe
1 kg mahuna
2 češnja češnjaka
40 g margarina/maslaca
pola čajne žlice kumina
na vrhu noža slatke mljevene crvene paprike i curryja u prahu (može i bez toga)
oko 100 g kiselog vrhnja
oko 70 g naribanog parmezana
sol, papar
svježe peršinovo lišće
Mahune operite, očistite, narežite na komade.
Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite margarin pa dodajte češnjak, kumin i mahune te sve kratko popržite. Zatim dodajte malo soli i papra, curry i papriku pa sve zalijte s oko 1l vode. Kuhajte mahune da omekšaju (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti mahuna, po potrebi možete dodati još vode).
Kuhane mahune ocijedite, tekućinu sačuvajte.
Mahune sameljite u multipraktiku/blenderu zajedno s kiselim vrhnjem. Dodajte tekućinu koju ste sačuvali – sve ili samo dio, ovisno o tome koliko gustu juhu želite (ja radim sasvim gustu); ako smatrate da je pregusto, možete nalijati još i čistu vodu).
Sve vratite u lonac i ostavite da jednom zakuha. Umiješajte parmezan, pa po potrebi, začinite solju i paprom. Poslužite odmah, posipano peršinovim lišćem.
|