Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zebrasta šarlota za klince

U zadnje vrijeme često se bavim šarlotama sretan poput Parfe šarlote s jabukama, Još jedne parfe šarlote s jabukama, Prugaste šarlote i Šarlote s kruškama. njami


Evo još jedne šarlote. thumbup


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Za biskvitni obruč
- Svijetli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo
- Tamni biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
pekmez po želji

Biskvit koji se reže na 3 kore
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema
600 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od čokolade
8 žlica šećera
1 žlice kakaa
150 g čokolade za kuhanje
170 g mekanog margarina/maslaca


Za svijetli biskvit, u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.

Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.

Na isti način napravite i tamni biskvit.


Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».

Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.

Kad se biskviti ohlade, stisnu se, moji su tada bili dimenzija, otprilike, 32 cm x 18 cm.

U nekim receptima za ovakve šarlote navodi se da biskvit treba narezati na komade, pa ih složiti jedan do drugog na pladanj – i staviti ih u zamrzivač na koji sat da se zamrznu, a onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih prije mazanja pekmezom.


Oba biskvita prerežite okomito na pola (s duže strane: 32 cm) da dobijete komade veličine 16 cm x 18 cm).

Image and video hosting by TinyPic


Jedan od tih biskvitnih komada (svejedno koje boje) odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite biskvitni komad druge boje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Taj gornji komad sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite komad druge boje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Taj biskvit premažite pekmezom i poklopite preostalim komadom biskvita (vodite računa o tome da se boje pravilno izmjenjuju, npr. svijetlo-tamno-svijetlo-tamno).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Gornji biskvitni komad tanko premažite pekmezom.

Tako složene biskvite stavite u hladnjak ili zamrzivač na koji sat.

I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati, ali ovaj put jesam, jer sam bila u stisci s vremenom.



Nakon što se rashladi/namrzne, biskvit za biskvitni obruč izvadite iz hladnjaka/zamrzivača i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 16 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 8 cm x 18 cm.

Image and video hosting by TinyPic


Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 8 cm).

Image and video hosting by TinyPic

Svakoj odrezanoj ploški sa strane možete pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da budu glatke i ravne.


Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa pazite da se boje pravilno izmjenjuju (tamna, svijetla, tamna, itd.).

Image and video hosting by TinyPic


Za biskvit (koji se reže na tri kore), jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite 2 puta vodoravno da dobijete 3 biskvitne kore.


Za kremu, u lonac stavite 400 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
200 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i kakaom. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi oko 5 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi.
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.


Na dno pladnja, unutar «biskvitnog obruča» stavite jednu okruglu koru.

Image and video hosting by TinyPic

Iako se biskvit «smanjio» kad se ohladio, moj biskvit bio je «preširok» da bi stao unutar biskvitnog obruča – pa sam svaku koru još malo smanjila, uokolo sam nožem odrezala oko 5 mm. No to ovisi i o tome kakvim obručem raspolažete, ako imate podesivi obruč, namjestite ga prema potrebi i ne morate «smanjivati» biskvite.

Biskvit natopite mlijekom (pomiješanim s malo ruma) i premažite ga trećinom kreme.

Image and video hosting by TinyPic


Na to stavite drugu biskvitnu koru i lagano ju utisnite u kremu. Pazite da kremu razmažete do «biskvitnog obruča», a kad utisnete biskvit u nju, «višak» kreme bi se trebao rasporediti sa strane: između biskvita i «biskvitnog obruča» – kako bi se kasnije taj «obruč» držao za tortu. Zatim tu biskvitnu koru također prelijte kojom žlicom mlijeka te premažite trećinom kreme.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Sve poklopite trećom korom, koju lagano utisnite u kremu. Nakapajte ju s malo mlijeka i odozgo rasporedite ostatak kreme.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Tortu ukrasite po želji.


Ja sam tortu posipala nasjeckanom čokoladom i na nju sam poslagala čokoladne napolitanke i Jaffa kakse.

Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 10.03.2011. u 08:16 sati.