Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od maka
180 g maka
4-5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
130 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od jabuka
4-5 većih jabuka
1 čajna žlica cimeta
šećer po želji, ovisno o kiselosti jabuka
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko i njime prelijte rogač pomiješan sa svim ostalim sastojcima. Promiješajte i ostavite da se oihladi.
Za nadjev od maka, zakuhajte mlijeko i njime prelijte mak pomiješan sa svim ostalim sastojcima. Promiješajte i ostavite da se oihladi.
Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite i naribajte na ribež.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od maka, a uz drugi polovicu nadjeva od rogača.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjev od jabuka, posipajte ih polovicom šećera i cimeta.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite donji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.
Post je objavljen 05.09.2008. u 10:52 sati.