Biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
Rolada
4 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
+
2 žlice soka od limuna
3 žlice vode
+
pekmez
Krema od pudinga
1 l kupovnog soka od crvenog grejpa
2 praška za puding od vanilije
8 žlica šećera
2 paketića želatine u prahu
Krema od grejpa
2 crvena grejpa
200 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
100 ml kupovnog soka od crvenog grejpa (sobne temperature)
5-6 žlica šećera
1 paketić želatine u prahu
Ukrašavanje
šarene šećerne mrvice
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg, postupno dodavajte šećer. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak i brašno, dobro ozmiksajte.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup promjera 24 cm.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 10ak min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za roladu, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke miksajte sa šećerom 2 min. Naizmjence dodajte snijeg i brašno, miksajući na sporoj brzini.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Po papiru ravnomjerno razmažite smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 15 min.
Vrući biskvit istresite na vlažnu kuhinjsku krpu koju ste posipali šećerom kristalom.
Biskvit nakapajte vodom pomiješanom s limunovim sokom i odmah narolajte.Kad se ohladi, premažite ga pekmezom i ponovno zarolajte.
Za kremu od pudinga, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
100 ml soka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak soka zakuhajte i dodajte mu pripremljenu smjesu. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min pa maknite s vatre. U vruće umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte da se posve rastopi.
Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Na dno stavite ohlađeni biskvit.
Roladu narežite na tanke ploške.
Uz rub kalupa postavite ploške rolade, jednu do druge, pazeći da su stabilne i da se ne prevrnu.
Na tako pripremljeni biskvit i šnite rolade ulijte polovicu kreme od pudinga. Ako je jako tekuća, stavite ju nakratko u hladnjak.
Kad se kremu malo stvrdnula po njoj posložite ostatak šnita rolade i prelijte ih ostatkom kreme.
Stavite u hladnjak da se krema potpuno ohladi i stvrdne.
Za kremu od grejpa, grejp debelo ogulite i filetirajte – uklonite sve prozirne i bijele kožice i bijele končiće; ne trebate pazite da kriške ostanu cijele jer će se ionako zdrobiti dok ćete miksati kremu.
Grejp filetirajte nad posudom da sačuvate sok koji će se iscijediti prilikom filetiranja.
Izmiksajte biljni šlag. Odvojite 2 žlice šlaga za ukrašavanje.
Ostatku šlaga dodajte filetirani grejp, sačuvani sok, 100 ml kupovnog soka i šećer pa izmiksajte da se šećer rastopi. Ako je krema previše gorka ili kisela, dodajte još šećera, a možete dodati i med.
(Ako želite da u kremi budu cijele šnite grejpa, nemojte ih dodavati kad i ostale sastojke. Šnite grejpa dodajte tek nakon što ste u kremu umiksali želatinu. Nemojte kremu više miksati, nego grejp umiješajte drvenom kuhačom.)
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri. Kad je nabubrila, rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Mijšajući kremu, u tankom mlazu ulijevajte rastopljenu želatinu. Kremu stavite u hladnjak da se malo stvrdne.
Zatim kremu rasporedite po stvrdnutoj kremi od pudinga i odozgo zagladite. Stavite u hladnjak na 2 sata.
Izvadite tortu iz kalupa, odlijepite papir.
Na torti napravite puslice od šlaga koji ste sačuvali i posipajte tortu šećernim mrvicama.
*Tortu možete raditi i s crvenim narrančama, ali i s običnim narančama.
|