Nadjev od jabuka
1 kg jabuka
2 žlice krušnih mrvica
2 čajne žlice cimeta
šećer po želji, ovisno o kiselosti jabuka
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Jabuke ogulite i naribajte na ribež.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i posipajte ga polovicom krušnih mrvica, šećera, jabuka i cimeta. (Po želji, možete posipati i grožđicama, nasjeckanim orasima...)
Čvrsto narolajte, pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Stavite u namašteni lim.
Na isti način pripremite i drugi dio tijesta.
Gibanice premažite uljem i nabockajte drvenim štapićem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečenu gibanicu premažite uljem, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
*Tijesto je iz recepta za Miliczinu Plitvičku štrudlu
Slični recepti
Plitvička gibanica od dunja, oraha i kupina
Plitvička gibanica od dunja, višanja i bresaka
Plitvička gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Plitvička gibanica od kokosa, višanja i oraha
Plitvička gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Plitvička gibanica od rogača, maka i jabuka
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Post je objavljen 05.09.2008. u 10:42 sati.