Za palentu
400 ml vode
400 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
175 g instant kukuruzne palente
75 g parmezana
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čili
Nadjev
1 veći crveni luk
1 češanj češnjaka
1 poriluk
2 paprike
1 čajna žlica slatke crvene paprike
1 čajna žlica suhog ili svježeg mažurana (ili peršinovog lišća, ili bosiljka…)
sol, papar
+
1 kg malih rajčica
3 žlice krušnih mrvica
Za nadjev, luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Poriluk prerežite na pola po dužini pa ga dobro operite. Narežite ga na rezance.
Paprike operite, očistite i narežite na tanke rezance.
U loncu zagrijte 1 žlicu ulja. Dodajte narezano povrće i pržite na laganoj vatri da malo omekša, povremeno promiješajte. Zatim začinite crvenom paprikom i mažuranom pa pirjajte još 10 min. Začinite solju i paprom.
Ostavite da se malo ohladi.
Za palentu, u lonac ulijte vodu, mlijeko i kiselo vrhnje, promiješajte pjenjačom pa dodajte kocku ili Vegetu. Zakuhajte i kad zakuha polako dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte na slaboj vatri 2 min stalno miješajući. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan, nasjeckani čili i peršinovo lišće, te sol i papar.
Keramičku posudu namastite pa u nju odmah rasporedite palentu, odozgo zagladite. Na nju složite prodinstano povrće. Posipajte s 2 žlice krušnih mrvica.
Rajčice operite, osušite i narežite na tanke okrugle ploške.
Ploške rajčica dekorativno složite po nadjevu. Posipajte s 1 žlicom krušnih mrvica.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata.
Recepti s palentom
Složenac od palente i tikvica
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Slatka palenta s voćem
Post je objavljen 02.09.2008. u 09:42 sati.