Nadjev od jabuka
300 g naribanih jabuka
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode
Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od bobičastog voća
400-450 g smrznutog bobičastog voća (kupine, maline, ribizli, jagode…)
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
3 žlice šećera
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od jabuka, naribane jabuke stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome jesu li jabuke kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 2 min.
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte jabukama, miješajte da zakuha, kad zakuha, kuhajte par sekundi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko. Kipuće mlijeko prelijte preko rogača pomiješanog sa šećerom i rumom. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od bobičastog voća, smrznuto voće stavite u lonac zajedno s 150 ml vode i 2 žlice šećera. Kad zakipi prokuhajte oko 2 min.
50 ml vode ili soka pomiješajte s gustinom, praškom za puding i 1 žlicom šećera. Dobivenu smjesu primiješajte voću. (Po želji, možete dodati više šećera.)
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac, od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od jabuka, a uz drugi polovicu nadjev od voća.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od rogača.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.
Post je objavljen 24.09.2008. u 09:20 sati.