Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od jabuka
300 g naribanih jabuka
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode

Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma

Nadjev od bobičastog voća
400-450 g smrznutog bobičastog voća (kupine, maline, ribizli, jagode…)
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
3 žlice šećera
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota

Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka


Za nadjev od jabuka, naribane jabuke stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome jesu li jabuke kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 2 min.
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte jabukama, miješajte da zakuha, kad zakuha, kuhajte par sekundi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko. Kipuće mlijeko prelijte preko rogača pomiješanog sa šećerom i rumom. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Za nadjev od bobičastog voća, smrznuto voće stavite u lonac zajedno s 150 ml vode i 2 žlice šećera. Kad zakipi prokuhajte oko 2 min.
50 ml vode ili soka pomiješajte s gustinom, praškom za puding i 1 žlicom šećera. Dobivenu smjesu primiješajte voću. (Po želji, možete dodati više šećera.)
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.


Ako koristite suhi kvasac, od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.

Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.

Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od jabuka, a uz drugi polovicu nadjev od voća.
Image and video hosting by TinyPic

Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od rogača.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Image and video hosting by TinyPic

Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.

Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.


*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.




Post je objavljen 24.09.2008. u 09:20 sati.