250 g kus-kusa ili bulgura
350 ml vode + pola kocke za juhu
2 crvena luka
2 žlice maslaca
sol, papar
3 jaja
200 g vrhnja za kuhanje
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
oko 1 kg manjih rajčica
Za umak
300 g jogurta
2 žlice limunovog soka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća ili lišća korijandera
sol, papar
Očistite luk i sitno ga nasjeckajte.
Zagrijte maslac pa na njemu popržite luk.
(Po želji možete dodati na male komade narezanu četvrtinu celera, 1 narezani peršin i 2 žlice grožđica i popržiti još par minuta.)
Dodajte vodu i kocku te kus-kus ili bulgur. Začinite solju i paprom pa maknite s vatre. Poklopite i ostavite da stoji 10ak min.
Oko polovicu rajčica operite, zarežite ukriž i prelijte kipućom vodom pa ih ogulite. Uklonite im sjemenke i vodenasti dio pa preostali dio narežite na kockice.
Dodajte ih u kus-kus ili bulgur zajedno s peršinovim lišćem.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke pomiješajte s vrhnjem.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
I jedno i drugo dodajte u kus-kus ili bulgur i lagano promiješajte. Po potrebi dodajte još soli i papra.
Smjesu stavite u namaštenu vatrostalnu ili keramičku posudu.
Preostale rajčice operite i narežite ih na tanke okrugle ploške. Ploške rajčica složite odozgo.
Pecite oko 45 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Poslužite uz umak od jogurta.
Za umak, pomiješajte jogurt s limunovim sokom i nasjeckanim lišćem pa začinite solju i paprom.
*Recept je iz časopisa Lisa - Čarolija okusa, br. 8, 17. 7. 2003.
Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom ili ...
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Rajčice punjene bulgurom (ili kus-kusom)
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Post je objavljen 09.09.2008. u 09:19 sati.