Nadjev od kokosa
170 g kokosa
2-3 žlice šećera
80ak ml mlijeka
1 žlica ruma
1-2 žlice griza
50 g bijele čokolade za kuhanje
Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma
Nadjev od višanja
400 g višanja (može i 1 staklenka komopta)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od kokosa, zakuhajte mlijeko i prelijte po kokosu pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ako je zbog šećera smjesa previše gnjecava, umiješajte griz. Ostavite da se ohladi. U hladno umiješajte nasjeckanu čokoladu.
Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od višanja, višnje operite i izvadite im koštice. Ako koristite višnje iz komopta, ocijedite ih.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od kokosa, a uz drugi polovicu nadjev od oraha.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od višanja.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.
Post je objavljen 05.09.2008. u 11:43 sati.