Tijesto
400 g brašna
pola praška za pecivo
150 g hladnog margarina
oko 4 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
80 g šećera
1 žlica rakije
Nadjev
500-600 g naribanih dunja
oko 5 žlica šećera
2 žlice limunovog soka
1 čajna žlica cimeta
3-4 žlice pekmeza
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodavajte po potrebi (možete staviti i 2 žumanjka ili 1 cijelo jaje, ali nije obavezno).
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Naribane dunje prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, cimet i pekmez pa dobro promiješajte. Potrebna količina šećera ovisi o tom koliko su dunje kisele tj. slatke.
Tijesto podijelite na 2 dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u lim (38 cm x 30ak cm) obložen papirom za pečenje. Tijesto nabockajte vilicom.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min.
Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev od dunja. Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga na nadjev. Nabockajte ga vilicom.
Stavite u pećnicu i pecite još 30 – 35 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač, po želji, posipajte šećerom u prahu.
*Recept je iz kuharice Voćni kolači, voćne torte i slastice, Zdravka Chytil-Đurić, Zagreb, Gospodarski list, 2000.
Recepti s dunjama
Kolač od jogurta i voća
Voćna zlijevanka
Post je objavljen 29.09.2008. u 10:35 sati.