Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Gibanica od sira, blitve i jaja

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od sira
350 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice krušnih mrvica ili griza
sol, papar

Nadjev od blitve
1200 g blitve
2-3 češnja češnjaka
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice krušnih mrvica ili griza
sol, papar

Nadjev od jaja
14 manjih jaja
sol, papar

Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka


Za nadjev od sira, pomiješajte sve sastojke, začinite prema ukusu. Dodajte griza ili krušnih mrvica koliko je potrebno da smjesa ne bude previše gnjecava (ovisno o tome koliko je dobro sir ocijeđen).

Za nadjev od blitve, trokutasto odrežite bijeli dio blitve (bijeli dio blitve ne upotrebljava se u ovom receptu). Zeleni dio blitve blanširajte 2 min u kipućoj vodi, odmah ga prelijte hladnom vodom i rukom istisnite što više tekućine pa nasjeckajte nožem. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, nasjeckani češnjak, začinite prema ukusu i dodajte malo griza (ovisno o tome koliko ste dobro ocijedili blitvu).

Skuhajte jaja, prelijte ih hladnom vodom. Ohlađena jaja oljuštite.


Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.

Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.

Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od sira, a uz drugi polovicu nadjeva od blitve.
Image and video hosting by TinyPic

Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva. Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da možete staviti treći nadjev: 7 kuhanih jaja, odozgo ih posolite i popaprite.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Image and video hosting by TinyPic

Pritisnite donji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.

Na isti način napravite drugu savijaču.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni.

Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.

Image and video hosting by TinyPic


Varijanta s blitvom i sirom

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto razvaljajte u pravokutnik. Na jednu polovicu razmažite nadjev od sira, a na drugu nadjev od blitve.
Image and video hosting by TinyPic

Zarolajte tijesto sa svake strane prema sredini, poduprite tijesto stolnjakom da se ne razmota.
Image and video hosting by TinyPic

Pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta i dalje je sve isto kao što je gore opisano.


*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.




Post je objavljen 05.09.2008. u 11:13 sati.