Tijesto
350 g pšenične krupice (griza)
50 g brašna
4 jaja
150 g šećera
120 ml ulja
100 ml narančinog i limunovog soka
naribana narančina kora ili 1 paketić Orangebacka (sušena narančina kora, proizvođač: Schwartau)
1 vrećica suhog kvasca
+
pekmez
dinja, lubenica ili neko drugo voće
Sirup
100 ml soka od naranče i lumuna
100 g šećera
Brašno i kvasac prosijte u posudu, dodajte krupicu žumanjke, šećer ulje, narančin i limunov sok, te narančinu koru. Izmiksajte mikserom u glatko tijesto.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Lagano ga umiješajte u gornju smjesu.
Kalup za tortu (22-24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i u njega ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite oko 45 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Za sirup, u lonac stavite šećer i sok, zagrijavajte miješajući drvenom žlicom na laganoj vatri da se šećer rastopi. Kad zakuha, kuhajte 2 minute pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.
Ohlađeno tijesto ostavite u kalupu obloženom papirom. Tijesto nabockajte vilicom i prelijte hladnim sirupom. Pričekajte da se sirup upije.
Odozgo premažite pekmezom i poslažite narezano voće po želji.
Skinite obruč i tortu premjestite na poslužavnik, i poslužite.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Gospodarski list, 15. 9. 2002.
Slični recepti
Cvjetna torta s lubenicom
Dašak egzotike
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Marshmallow torta s lubenicom
|