2 kg (mladog) graha
2 kg paprike
2 kg rajčica
(može i 200 ml kuhanog soka od rajčica, tj. koncentrata od rajčice iz domaće radinosti, a može i kupovni koncentrat iz tube ili tetrapaka)
400 ml octa
100 ml vode
400 ml ulja
4-5 žlica soli
6 žlica šećera
2 feferona
100 ml nasjeckanog peršinovog lišća
100 ml sitno nasjeckanog češnjaka
Grah skuhajte u vodi i ocijedite ga.
Papriku operite, očistite i narežite na kriške.
Rajčice operite i narežite na kriške.
Feferonima odstranite sjemenke i nasjeckajte ih (ako ne želite, ne morate ih staviti).
U lonac stavite ulje, ocat i vodu pa ostavite da zakuha. Kad zakuha dodajte šećer i sol. Neka kuha da se šećer i sol rastope. Dodajte papriku, feferone i rajčicu. Po želji, možete dodati i kuhani sok od rajčice ili kupovni koncentrat, ali nije obavezno.
Kuhajte 15 min pa zatim dodajte nasjeckano peršinovo lišće i nasjeckani češnjak. Kuhajte 5 min pa dodajte ocijeđeni skuhani grah. Sve zajedno kuhajte još 5-10 min.
Vrućim povrćem punite staklenke i odmah ih zatvorite poklopcem.
Staklenke pasterizirajte:
Pripremite dovoljno visoku posudu za kuhanje (posudu koja nije viša, od staklenki).
Na dno posude stavite kuhinjsku krpu. Na krpu složite zatvorene staklenke napunjene grah-salatom dok su još vruće i zato napunite posudu za kuhanje toplom vodom (posuda ne smije biti napunjena vodom do vrha, nego razina vode treba dopirati otprilike 5 cm od ruba posude).
Staklenke odozgo prekrijte mokrom kuhinjskom krpom.
Stavite posudu sa staklenkama na štednjak i ostavite da zakuha. Kad zakuha, kuhajte 2 min i onda ugasite štednjak i ostavite staklenke da se ohlade u vodi u kojoj su se kuhale.
Kad se staklenke, tj. grah-salata potpuno ohladi, spremite staklenke u smočnicu, ili neko drugo hladno mjesto.
|