Nadjev od dunja
300 g naribanih dunja
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode
Nadjev od višanja
1 staklenka kompota od višanja (ili 400 g svježih višanja)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera
Nadjev od bresaka
1 konzerva kompota od bresaka (ili 4-5 svježih breskvi)
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od dunja, naribane dunje stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome koliko su dinje kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 5-10 min (ovisno o tome jesu li dunje zelene ili zrele).
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte dunjama, miješajte da zakuha, kad zakuha, kuhajte par sekundi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od višanja, višnje iz kompota ocijedite.
Ako koristite svježe višnje, operite ih i izvadite im koštice.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, kuhajte par sekundi minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od bresaka, ako koristite breskve iz kompota, ocijedite ih i narežite na kockice.
Ako koristite svježe breskve, ogulite ih, odstranite im koštice, narežite ih na kockice.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac , od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od dunja, a uz drugi polovicu nadjev od bresaka.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od višanja.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.
|