Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Gibanica od dunja, višanja i bresaka

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od dunja
300 g naribanih dunja
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode

Nadjev od višanja
1 staklenka kompota od višanja (ili 400 g svježih višanja)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera

Nadjev od bresaka
1 konzerva kompota od bresaka (ili 4-5 svježih breskvi)
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera

Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka


Za nadjev od dunja, naribane dunje stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome koliko su dinje kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 5-10 min (ovisno o tome jesu li dunje zelene ili zrele).
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte dunjama, miješajte da zakuha, kad zakuha, kuhajte par sekundi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Za nadjev od višanja, višnje iz kompota ocijedite.
Ako koristite svježe višnje, operite ih i izvadite im koštice.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, kuhajte par sekundi minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.

Za nadjev od bresaka, ako koristite breskve iz kompota, ocijedite ih i narežite na kockice.
Ako koristite svježe breskve, ogulite ih, odstranite im koštice, narežite ih na kockice.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.


Ako koristite suhi kvasac , od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.

Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.

Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od dunja, a uz drugi polovicu nadjev od bresaka.
Image and video hosting by TinyPic

Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od višanja.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Image and video hosting by TinyPic

Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.

Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.


*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu.




Post je objavljen 24.09.2008. u 09:30 sati.