Tijesto (za 40-ak komadića)
75 g margarina
prstohvat soli
2 velike žlice šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna od pira ili glatkog brašna
4 jaja
2 velike žlice suncokretovih sjemenki
2 kruške
ulje za prženje
Preljev
2-3 velike žlice tekućeg meda
2 čajne žlice cimeta
Zakuhajte margarin, šećer, vanilin šećer, sol i vodu. Nasipajte brašno i miješajte da se napravi kugla i na dnu lonca se stvori bijeli sloj.
Maknite lonac sa štednjaka i umiksajte jedno jaje. Dodajte ostala jaja, dobro izmiksajte smjesu nakon dodavanja svakog jaja.
Suncokretove sjemenke popržite u suhoj tavi. Izvadite ih iz tave i ostavite da se malo ohlade.
Kruške ogulite i očistite te ih naribajte. Ako puste puno soka, malko ih istisnite rukom.
Sjemenke i kruške kuhačom umiješajte u tijesto.
Zagrijte ulje. Čajnom žličicom grabite male hrpice i stavljajte ih u vruće ulje, okrenite ih kad jedna strana pečena. Pržite ih 8-10 min. Tijesto izvana jako brzo može dobiti boju, a iznutra ostati sirovo, zato krafne pržite na jako niskoj temperaturi, i stavljajte što manje hrpice. Nemojte ih stavljati puno odjednom, kako bi mogle slobodno plivati u ulju.
Pečene krafne vadite rupičastom žlicom i stavljajte ih na papirnati ubrus.
Pomiješajte med i cimet i nakapajte preljev po krafnama.
Servirajte toplo.
*Recept je iz njemačkog časopisa «Brigitte», 1/2006.
Umjesto krušaka možete staviti i drugo voće.
|