1 kg mahuna
3 srednje rajčice
1 veliki crveni luk
3 češnja češnjaka
200 ml kiselog vrhnja
10-12 šnita kruha
2 jaja
300 ml mlijeka
sol, papar
Mahune očistite, narežite na manje komade i skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhane mahune ocijedite i ostavite da se hlade. Dobro ih posolite i popaprite.
Crveni luk sitno nasjeckajte i popržite ga na vrućem ulju. Ostavite luk da se ohladi.
Češnjak sitno nasjeckajte.
Rajčice operite i narežite na kockice.
Jaja umutite s mlijekom pa dodajte sol i papar.
Šnite kruha umačite u pripremljenu mješavinu, malo ih ocijedite i složite ih na dno namaštene vatrostalne ili keramičke posude.
Kruh posipajte polovicom poprženog luka i polovicom nasjeckanog češnjaka.
Na to stavite sve mahune. Po njima rasporedite ostatak obje vrste luka. Prelijte kiselim vrhnjem i po njemu složite kockice rajčica.
Preostale šnite kruha namočite u mješavinu, malo ih ocijedite i složite na rajčice.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40ak min.
Recepti s mahunama
Curry od krumpira i mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Mahune s umakom od slanutka
Savijača s mahunama
Tjestenina s mahunama
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečene mahune s mozzarellom
Povrće na mileramu
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
|