Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma
Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od pekmeza
450 g pekmeza
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
4 žlice vode
1 žlica ruma
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko i prelijte po rogaču pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od pekmeza, 3 žlice vode pomiješajte s praškom za puding. Ispasirajte pekmez i stavite ga u lonac s 1 žlicom vode i 1 žlicom ruma. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding. Kuhajte miješajući da smjesa zakuha, prokuhajte i minutu pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od oraha, a uz drugi polovicu nadjev od rogača.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od pekmeza.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu
Slični recepti
Plitvička gibanica od dunja, oraha i kupina
Plitvička gibanica od dunja, višanja i bresaka
Plitvička gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Plitvička gibanica od kokosa, višanja i oraha
Plitvička gibanica od rogača, maka i jabuka
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
|